Nemocnice se ptají, kdo zaplatí léčbu otrávených

20. 9. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Kauza se závadným alkoholem přinesla nejen mrtvé, slepé a prohibici, ale také finanční problémy. Nemocnice totiž nedostanou od pojišťoven uhrazené veškeré náklady na léčbu pacientů, kteří se metyalkoholem otrávili.


Rozdíly mezi náklady na léčbu a tím, co dostanou zdravotnická zařízení od pojišťoven, jsou přitom obrovské a nemocnice by měla díky tomu velké finanční problémy. U jednotlivců se už nyní jedná o statisíce korun. Nejvíce pacientů leží momentálně v havířovské nemocnici, která by utrpěla nejvíce škody.

„V tomto případě je úhradová vyhláška postavená špatně. Od pojišťovny můžeme dostat nanejvýš necelých sto tisíc a přitom léčba některých lidí už nás stála přes půl milionu korun. Přitom musejí být pacienti na ARO napojení na ventilace a musejí dostávat drahé léky, takže jsou zde podstatně vyšší náklady,“ poukázal ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc, který okamžitě upozornil, že nehrozí to, že by nemocnice léčbu zastavila. „Nejsme hyeny,“ dodává vzápětí s tím, že nemocnice bude samozřejmě pokračovat v léčbě a peníze bude řešit až následně.

Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) potvrdili, že více peněz nemocnicím určitě nezaplatí. Podle zákona k tomu ani dojít nemůže. „My se musíme držet zákona a dodržovat úhradovou vyhlášku. V těchto případech tudíž platíme stanovené částky za diagnózu. Počet dnů léčby v tom nehraje roli. Nad rámec zákona jít prostě nemůžeme,“ vysvětlila za VZP Martina Stavjaňová.

Lidé otrávení metylalkoholem spadají do skupiny pacientů, u nichž činí základní sazba diagnózy okolo devětadvaceti tisíc korun.

Tato částka se může na základě komplikací nanejvýš ztrojnásobit. Celkem tedy obdrží nemocnice maximálně necelých devadesát tisíc korun. To, kde vezme zbytek, není ještě jisté.

Podle posledních zpráv by ale neměly zůstat náklady léčby na bedrech nemocnice a s financemi pomůže stát. Jisté to ale v tuto chvíli není.

„Ministr zdravotnictví už prohlásil, že se tím bude ministerstvo zabývat, takže my doufáme, že se v dohadovacím řízení vše uvede na pravou míru a peníze za léčbu dostaneme třeba právě od ministerstva,“ dodal ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc. Možné je také to, že léčbu zaplatí stát a následně jí bude vymáhat po těch, kteří za výrobou distribucí a prodejem závadného alkoholu stojí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?