Nemocnice se snížením počtu lůžek hodlají přiblížit Evropě

18. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková tvrdí, že Čechy patří k zemím s největším počtem akutních lůžek v Evropě. Vzhledem k tomu, že v českokrumlovské nemocnici je využití lůžkek nadstandardní, nemocnice trendu snížení počtu moc nefandí...


Český Krumlov - Ministryně zdravotnictví Marie Součková tvrdí, že Čechy patří k zemím s největším počtem akutních lůžek v Evropě, na tisíc obyvatel jich totiž v tuzemsku připadá sedm. Tento stav má poklesnout v průměru na tři až pět lůžek na tisíc obyvatel.

Nemocnice vykazuje nejvyšší využití lůžek

Vzhledem k tomu, že v českokrumlovské nemocnici je využití lůžkového fondu nadstandardní, zmíněná nemocnice trendu snížení počtu moc nefandí.

Ředitel okresní nemocnice Josef Kučera našemu deníku včera řekl, že jmenované zdravotnické zařízení je nemocnicí, která v jižních Čechách, procentuálně vyjádřeno, vykazuje nejvyšší využití lůžkového základu. „Kdyby nám ministerstvo jednu třetinu lůžek zrušilo, někteří pacienti budou muset ležet na chodbě,“ připustil.

Snížení počtu by znamenalo přistýlky na chodbách

Pro názornost svého tvrzení uvedl Kučera využití nemocničních postelí v praxi.

„Od počátku letošního roku do září evidujeme jen na chirurgii 94,11 procenta, na interně 102,59 procenta využití postelí. Z toho vyplývá, že některé pacienty jsme museli uložit na přistýlky,“ dodal Kučera.

V Českém Krumlově je podle něj v přepočtu na obyvatele počet lůžek nízký.

Naopak nemocnice v krajském městě návrh ministryně zdravotnictví kvituje s povděkem.

Tamní ředitel Jiří Bouzek jednoznačně vítá diskusi o snižování počtu nemocničních postelí, zároveň však doufá, že ministerstvo resortu opatření provede profesionálně.

Jak ČkL sdělil, vše by se mělo odvídet od možností jednotlivých nemocnic a záměr by neměl takzvaně spadnout do mechanického snižování, což potvrdil i českokrumlovký ředitel.

Snižování lůžkové kapacity už ministři navrhovali

Myšlenka o snižování lůžkových prostředků není nová. Prakticky o ní hovořili v minulosti všichni ministři zdravotnictví. V souvislosti s tím zazněl i návrh, aby se například více využívala jednodenní chirurgie, při níž pacient odchází tentýž den, kdy podstoupil operaci.

MICHAELA TOMANOVÁ, Českokrumlovské listy, 18.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?