Nemocnice šetří, bude se propouštět

24. 5. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Třebíč - .Třebíčská nemocnice má nového ředitele. Stal se jím po rozhodnutí rady kraje dočasně Jan Ferenc. Mezi jeho první kroky patřilo zrušení místa tiskového mluvčího.


„To ovšem mělo v plánu již minulé vedení nemocnice,“ zdůraznil Ferenc. Netajil, že třicet zaměstnanců nemocnice patrně přijde do konce roku o práci. Slibuje ale, že lékařská péče zůstane zachována. „O všech krocích budeme veřejnost informovat pomocí médií, formou tiskových konferencí v rámci kraje,“ odmítl další dotazy. Plánované úspory pak záleží na dalších jednáních v rámci nemocnice.

Náměstek pro lékařskou péči třebíčské nemocnice Jiří Kucharský všechny zvěsti o propouštění zatím vidí jako předčasné.

„Nový ředitel má svoje představy a my o nich budeme jednat. Rozhodně si nemyslíme, že třebíčská nemocnice nebude moci i nadále poskytovat pacientům odpovídající službu,“ shodl se s novým ředitelem.
Naopak si myslí, že tato nemocnice má před sebou budoucnost, která zaručí všem pacientům příslušnou péči. „My pro to uděláme maximum,“ nastínil Kucharský.

Hejtman kraje Jiří Běhounek považuje výměnu ředitele za pochopitelnou. „Ztrátu čtrnácti milionů korun nemůžeme tolerovat,“ zdůraznil. Doplnil, že kraj hodlá třebíčskou nemocnici zachovat, a také hejtman věří, že nabídne takové služby, které zajistí odpovídající péči.

Pokud jde o komunikaci nového ředitele s médii, zcela to ponechává v jeho kompetenci. „Musí se seznámit s problematikou, a pak třeba změní názor. Je tam krátce, ale ještě jednou zdůrazňuji - třebíčská nemocnice v žádném případě nekončí. O tom jsme ubezpečili i vedení města,“ doplnil hejtman Běhounek.

Obrovským problémem podle Ference je skutečnost, že nemocnice dlouhodobě nemá volné peníze, faktury se platí až rok po lhůtě splatnosti. „Se čtrnáctimilionovou ztrátou se nikdo nevyrovná, navíc zálohové platby od pojišťoven jsou letos o osm procent menší. Pokud se nezmění úhradová vyhláška, bude ztráta ještě vyšší. Půjde o nastavení postupného oddlužování nemocnice,“ řekl Ferenc.

Ferenc, jenž se ujal funkce krizového manažera v polovině května, dlouhodobě působí jako manažer ve zdravotnictví. Stál v čele několika zdravotnických zařízení, má zkušenosti například s vedením krajské nemocnice v Třinci či nemocnice v Karlových Varech. Naposledy zastával funkci ředitele nemocnice v Havířově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?