Nemocnice šetří na investice

12. 6. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
O budoucnosti oborů ve frýdlantské nemocnici rozhodne mimo jiné ministerstvo zdravotnictví, které na základě dodaných podkladů o počtu ošetřených pacientů a dalších statistik vyhodnotí, zda jsou efektivně využívána lůžka na jednotlivých odděleních...


Roční obrat frýdlantského zařízení činí asi 120 miliónů korun

Horko těžko šetří na investice malá městská nemocnice v příhraničním Frýdlantu v Čechách, která ošetřuje spádově asi 40 tisíc pacientů především z Frýdlantského výběžku.

Nemocnice má v současné době chirurgii, internu, gynekologii a jednotku intermediální péče a ročně zde hospitalizují okolo 5500 pacientů.

Novinářům to řekl ředitel Nemocnice Frýdlant Břetislav Václavík s tím, že roční obrat nemocnice činí asi 120 miliónů korun.

Nemocnice je od druhé poloviny 90. let v majetku města a provozuje ji soukromá společnost Nemocnice Frýdlant. Prostředky na investice zde proto hledají těžko.

„Ročně uvolníme na opravy asi 2,5 miliónu korun a tři milióny na investice,“ uvedl Václavík. Spoustu přístrojů si proto můžou dovolit nakoupit pouze díky sponzorům.

Ti také koupili gynekologickému oddělení nový ultrazvuk za tři sta tisíc korun. Příspěvky od dárců umožní nemocnici koupit i speciální operační vrtačku za 400 tisíc nebo digitální rentgen, jenž umožní propojení s libereckou nemocnicí.

„Nyní připravujeme společně s městem projekt, jak co nejefektivněji provozovat budovy z energetického hlediska. Chtěli bychom na něj získat prostředky z evropských, ale i jiných fondů,“ dodal ředitel.

V červenci navíc čeká nemocnici, stejně jako ostatní zdravotnická zařízení v Libereckém kraji, výběrové řízení na lůžkovou péči v kraji, která určí další cestu nemocnice.

O budoucnosti oborů v nemocnici rozhodne mimo jiné ministerstvo zdravotnictví, které na základě dodaných podkladů o počtu ošetřených pacientů a dalších statistik vyhodnotí, zda jsou efektivně využívána lůžka na jednotlivých odděleních.

Barbora Silná, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?