Nemocnice šetří, vrací budovy

18. 7. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychnov nad Kněžnou - Místní nemocnice se podle výsledků auditu za loňský rok dostává do stavu, kdy by byla ohrožena prohlášením konkurzu. Proto musí nutně provést změny v hospodaření, které by měly alespoň částečně změnit její špatné výsledky.


Jednou z největších je vrácení tří budov v areálu kraji. Jedná se o objekt bývalé kotelny, technické správy a bývalý sklad civilní obrany (CO). O něj projevila zájem společnost Orion. Ani jeden „barák“ totiž nemocnice ke svému provozu nepotřebuje. „Nemocnice jen zbytečně platila jejich pronájem, který činil přibližně milion a půl až dva miliony korun. Tímto samozřejmě ušetří i velké peníze na jejich provoz,“ objasnil Martin Scháněl, ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Co s budovami bude, není zatím jasné. Kotelnu však kraj plánuje zdemolovat, protože je v havarijním stavu a nemocnice už má stejně nový systém vytápění. Konečné rozhodnutí padne na příštím zasedání krajského zastupitelstva.

„Objekty zbytečně nemocnici zatěžují. Kotelna už je pět až sedm let nefunkční. O sklad CO projevila zájem společnost Orion, avšak nakonec jej odmítla. Jedná se totiž o betonovou budovu, jejíž provoz je velice energeticky náročný a společnost také nemá peníze, aby do ní mohla investovat,“ řekla krajská radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.
To však není zdaleka jediné opatření, které z auditu vyplynulo. Změnu prodělal i systém stravování a nemocniční doprava. S tím došlo i na propouštění. pokračování na str. 3

Nemocnice šetří, vrací budovy

O práci přišli jednotlivci, doktoři i sestry se o zaměstnání zatím bát nemusí. Výsledky hospodaření by měly být známy do dvou let.

„Samozřejmě změny spojené se stravováním a dopravou byly doprovázeny určitými změnami v rozsahu zaměstnanosti, ale propuštěni byly jednotlivci. U oddělení jsem ani nepředpokládal, že by mělo dojít k nějakému omezení rozsahu péče,“ upřesnil ředitel rychnovské nemocnice Miroslav Vávra.

Nemocniční doprava je nově rozúčtovaná na jednotlivá střediska, takže přestala být anonymní. Podle Miroslava Vávry by díky tomu neměla být ztrátová. Pod větším drobnohledem nyní bude i hospodaření jednotlivých pracovišť.

Rovněž se změnil topný systém, kotle byly regulovány na kondenzační režim. „Špitál“ tak očekává výrazný pokles nákladů na vytápění.

„Dále se jedná o řadu drobných změn, které jsme udělali v oblasti stravování a podobně. Nejedná se o žádné převraty, ale chceme ucpat drobné dírky, kterými peníze utíkají ven,“ přiznal Miroslav Vávra.

Plánované změny však nepřinesou ovoce hned. Podle ředitele bude trvat alespoň dva roky, než se Rychnov dostane na stejnou úroveň jako ostatní krajské nemocnice. „Každopádně ke změnám v rámci hospodaření dojde, to bezesporu,“ uzavřel Vávra.

Ušetřitby se tak mohly řádově miliony. „Určitě se ale nemůžou během roku ze záporného čísla 80 milionů stát čísla plusová. Celkový obrat činil loni 240 milionů korun,“ řekla krajská radní Jana Třešňáková.

***

„Nemocnice jen zbytečně za budovy platila pronájem, který činil přibližně milion a půl až dva miliony korun.“ Martin Scháněl, ředitel holdingu Největší změny: •vrácení tří budov kraji •založeno střediskové hospodaření •změna topného systému •v dopravě a stravování

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?