Nemocnice šetří výpověďmi či kontrolou spotřeby materiálu

24. 6. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Audity za jeden a půl milionu si zadal Pardubický kraj. Mají dostat nemocnice do zisku.


Audit v Pardubické krajské nemocnici odhalil závažné chyby v chodu zdravotnického zařízení. Zlepšit je potřeba také samotné hospodaření. Kraj si nechal audit vypracovat za částku 1 140 tisíc korun. Má dostat nemocnici zpět do černých čísel. Loni skončila se ztrátou 97 milionů korun.

„Nejzávažnější zjištění se týkají procesní oblasti. Nemocnice proto zavedla oddělení centrálního nákupu materiálu, od kterého si slibujeme úsporu pět až deset procent z ročního obratu 375 milionů korun,“ uvedl ředitel Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.

V nemocnici nové vedení zavedlo namátkové kontroly, zda se materiál neztrácí či se neplýtvá a spotřeba léčiv a dalších zdravotnických potřeb již na všech odděleních klesla.

„Výpověď dostalo patnáct zaměstnanců, kteří nepracovali na medicínských pozicích. Od července bude také fungovat nová organizační struktura, podpisový řád a další vnitřní předpisy,“ dodal Gottvald. Výpověďmi pro patnáct lidí chce nemocnice ušetřit pět milionů korun.

Desítky opatření pro lepší hospodaření jsou i na straně příjmů. Nemocnice plánuje zvýšit počet zákroků, které si pacient hradí sám. Peníze by mohla přinést zahraniční klientela. Od nemocniční lékárny se čeká zvýšení obratu, příjmy má zvýšit i prádelna a spalovna odpadu.

Auditoři se zabývali i otázkou, zda má krajská nemocnice vypovědět smlouvu soukromým firmám, které v ní poskytují zdravotní péči, například na onkologii.

„Ukončovat spolupráci nám nebylo doporučeno. Nemocnice nemá mechanismy, jak činnost soukromých firem převzít,“ informovala krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová.

Ředitel Gottvald nicméně upozornil, že ve smlouvách se soukromníky bude jasně zakotveno, kdy nemocnice jejich péči převezme. Do systému specializovaných center by se měla vrátit kardiologie. Kraj chce více spolupracovat s Univerzitou Pardubice. Ta své studenty posílá do krajské nemocnice na praxe. Doktoři by tak měli na univerzitě dostat zaplacené částečné úvazky. Další peníze by mohly přinést výzkumné projekty.

Změna úhrad

Závěry už kraji předložili i další auditoři, kteří měli za 400 tisíc korun zhodnotit vykazování zdravotní péče pěti nemocnic v Pardubickém kraji vůči pojišťovnám. „Sledovali jsme poslední tři roky a dá se říci, že vykazování péče za hospitalizaci je na dobré úrovni,“ konstatoval auditor Petr Sláma.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil, že od příštího roku budou všechny nemocnice za stejnou péči dostávat stejné peníze, což takto nyní nefunguje.

Nová vyhláška by nemocnicím Pardubického kraje s financováním podstatně pomohla, ročně přinese až 120 milionů korun

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?