Nemocnice si nyní vede dobře. Lékaři ani peníze nechybějí

9. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V loňském roce byla opět žatecká nemocnice v plusu, finanční ztráty jsou minulostí. Rok 2015 má být opět stabilním po mnoha kotrmelcích v minulých letech. Špitál má podepsané smlouvy s pojišťovnami, je personálně zajištěný.


Boj o holý život! Spousta kotrmelců! Mnohamilionové ztráty, chybějící lékaři, boj s pojišťovnami o některá oddělení, o jejich přežití! Tak vypadala často v minulých letech situace v žatecké nemocnici. Poslední roky se ale naštěstí vývoj obrátil, budoucnost jediného špitálu s akutní péčí v okrese Louny vypadá růžověji. Zprávy z nemocnice jsou optimistické, rok 2014 byl stabilní, výhled do roku 2015 také. Nemocnice snad bude mít letos klid.

„Výhled pro rok 2015 vypadá dobře. Jsme stabilizovaní, personálně i finančně, plánujeme nákupy nových přístrojů, chceme se dále rozvíjet. S pojišťovnami máme všechny smlouvy uzavřené,“ uvedl Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Finance by v roce 2015 neměly výrazně trápit nemocnici, která loni skončila opět v mírném plusu, podobně jako v letech 2013 a 2012. Žatecká nemocnice hospodaří s ročním rozpočtem asi 200 mil. Kč.
„Hospodaření roku 2014 dopadlo pozitivně, budeme v plusu. I když ne velkém, ale bude to kladný výsledek. Daří se nám našetřit i na přístroje, podařilo se nám zvednout také mzdy, které jsme museli rok předtím, kvůli extrémnímu šetření, snižovat,“ pokračoval Novák s tím, že rozpočet špitálu sice přišel zrušením poplatků ve zdravotnictví o dva a půl milionu korun, stejnou částku ale nakonec poslal stát ze své pokladny jako slíbenou kompenzaci.

„Také v nové úhradové vyhlášce se chystá pokrytí tohoto výpadku, takže ani v roce 2015 by s tím neměl být problém,“ je spokojený ředitel nemocnice.

Navíc se proslýchá, že ve vyhlášce pro rok 2015 mají být některé úhrady navýšeny, pro Žatec by to mohlo znamenat další zvýšení příjmů.

V roce 2014 probíhala v nemocnici digitalizace rentgenových pracovišť, která by měla dále pokračovat. Obnovy se mají dočkat i další přístroje. „Část digitalizace je hotová, chceme v ní ale i v roce 2015 pokračovat. Také chceme obnovit některé přístrojové vybavení, máme na investice do něj připraveno na letošek devět milionů,“ pokračoval Čestmír Novák.

V minulosti měla žatecká nemocnice problémy také s počty lékařů. Hodně jich chybělo, dokonce kvůli tomu bylo v roce 2008 uzavřeno jedno oddělení. Už několik let je ale personální situace klidná, lékařů je dostatek. „Personální situace je stabilní. Migrace lékařů sice nějaká je, ale jedná se o přirozený jev. Na žádném oddělení není akutní nedostatek lékařů, nehrozí žádný výpadek,“ ujistil ředitel žateckého špitálu.
Ne vždy ale bylo v nemocnici tolik důvodů k úsměvům. Zažila mnoho a mnoho kotrmelců. V minulých letech měla namále. V plusu, i když malém, nemocnice skončila v letech 2012, 2013 a 2014. Vposlední době je tedy finančně stabilní, podobný výhled je i do budoucna. V letech předtím bojovala ale s obrovskými ztrátami.

V roce 2007 měla ztrátu třináct milionů, o rok později devět, v roce 2009 byla v mínusu šest milionů, ale jen díky patnáctimilionové injekci od města, jinak by minusové číslo bylo daleko vyšší. Město Žatec, jako vlastník nemocnice, muselo tehdy hodit záchranný kruh. V těchto letech poslalo do špitálu kolem čtyřiceti milionů korun, aby vůbec mělo zařízení na výplaty, faktury, léky, aby přežilo.

Hospodaření se začalo výrazně zlepšovat až v letech 2010 a 2011. V roce 2012 byla nemocnice po dlouhé době poprvé v plusu. Předtím se to podařilo i v letech 1998, 1999, 2004 a 2005. Špitál přitom Žatec převzal do svého majetku s velkými dluhy v roce 1997 od státu. Radnice a zastupitelé neměli moc na výběr, pokud chtěli zdravotní péči ve městě udržet.

Finanční problémy měla nemocnice i v roce 2013, ztrátu se ale nakonec podařilo zažehnat a hospodářský výsledek byl nakonec kladný. Za cenu extrémních úspor. Kvůli nové úhradové vyhlášce tehdy šlo do rozpočtu žateckého špitálu o deset milionů korun ročně méně za více odvedené práce. A deset milionů už je pro malou městskou nemocnici dost velký balík peněz.

V dřívějších letech řešila nemocnice řadu problémů

Tuto vyhlášku označovali mnozí odborníci za likvidační, ve ztrátě v roce 2013 skončilo velká většina nemocnic po celé republice. Například pět nemocnic Krajské zdravotní, pod kterou spadají například i špitály v Mostě nebo Chomutově, měly v roce 2013 ztrátu 320 milionů korun. Žatec byl tehdy výjimkou, byl jedním z mála zdravotnických zařízení, které si s problémy poradily a skončily v plusu. Musel ale šetřit na investicích, na mzdách, materiálu, energiích.

Rok předtím musela nemocnice bojovat o dětské oddělení a gynekologii s porodnicí, když jí pojišťovny nechtěly prodloužit smlouvy a žádaly zavření oddělení. Údajně kvůli malému vytížení; mělo jít o optimalizaci lůžkového fondu v celé republice a tím o ušetření nákladů na provoz zbytečných zařízení. Řada odborníků o tomto důvodu ale tehdy pochybovala. Mělo jít podle nich o likvidaci menších nemocnic a rozvoj pouze větších center. Problémy by ale údajně byly s dopravou do center, s dostupností péče i přetížením špitálů.

Tehdy se v Žatci a okolí rozpoutal velký boj za záchranu nemocnice. Vznikla petice na její podporu, kterou podepsalo téměř 20 tisíc lidí, bojovalo se v Senátu a nakonec se podařilo pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví díky velkému tlaku veřejnosti přesvědčit a oddělení zachovat.

Velké problémy měla žatecká nemocnice také v roce 2008. Tehdy se kvůli nedostatku lékařů uzavřela na devět měsíců gynekologie s porodnicí. Naštěstí se ale tedy podařilo po čase lékaře sehnat a oddělení obnovit.

Žatecká nemocnice je jediná s akutní péčí v okrese Louny, je spádová pro zhruba 90 tisíc lidí. Ošetří každý rok přes sedm tisíc lidí a má čtyři základní lůžková oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?