Nemocnice: smyčka se stahuje

4. 2. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud by souhlasily politické strany, pak by karlovarskou nemocnice kraj pronajal v březnu. Odpůrci hovoří o nezodpovědnosti až zrůdnosti.


Nikdo nic oficiálně neví, přesto se už veřejně hovoří o tom, že karlovarskou nemocnici pronajme Karlovarský kraj údajně firměProgres Medical.

„Pronájem je jednou z možných variant zajištění jejího provozu, jedním ze způsobů řešení situace. Nevztahuje se ale ani ke konkrétnímu zájemci, ani k určitému datu,“ přiznal snahu kraje nemocnice pronajmout krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) v pondělí. A dnes?

Sociální demokraté, kteří kraj řídí v koalici s KSČM, už postupně kontaktují politické strany, s nimiž nájem karlovarské a chebské nemocnice chtějí prodiskutovat.

„Ano, byli jsme požádáni o stanovisko radním Larvou a zdravotním radou Lokajíčkem. Sejdeme se příští týden. Systém pronájmu je podle mne i oslovených lékařů, například bývalého ředitele karlovarské nemocnice Štefana a dalších lékařů, možný a životaschopný. Řešili jsme to už při poslední návštěvě ministra zdravotnictví v kraji. Tam už byl pronájem nastíněn. Záleží ale na tom, kdo by nemocnice řídil. O tom informace nemáme a musíme si je vyžádat,“ uvedl poslanec Rudolf Chlad (TOP09).

To ale udivilo krajského radního Josefa Malého. „TOP09 svolává předseda a na mě se nikdo neobrátil. Jde o vážnou záležitost, svolání krajského výboru se nebráním, ale kraj by měl komunikovat s vedením strany,“ uvedl.

Včera jednal radní Larva také s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem. Uvolněný krajský zastupitel Tomáš Hybner (ČSSD) zdůraznil, že krizi ve zdravotnictví v kraji je třeba urychleně řešit.

„My potřebujeme zabezpečit základní zdravotní péči. Na kraji leží zodpovědnost, aby nemocnice i po 1. březnu, tedy po datu, k němuž 78 lékařů podalo v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme výpověď, fungovaly. A zajistit to můžeme buď sami, nebo se silným investorem, protože stát nám nepomůže,“ zdůraznil. Dodal, že kraj pronájem proto nevylučuje.

„Prodej ano. Navíc kraj musí sanovat dluh 250 milionů, který v krajské nemocnici zbyl po bývalém manažerském vedení. Ten už je po splatnosti a hrozí insolvence. O tom se nemluví. Jenom na sokolovskou nemocnici připadá 68 milionů,“ vysvětlil Hybner.

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, nemá sokolovská nemocnice, která je od ledna v pronájmu, potřebnou hotovost na výplaty a na uhrazení faktur a žádá krajský úřad o překlenovací úvěr. Údajně chce ručit právě majetkem nemocnice. Podle Hybnera by mělo být o pronájmu nemocnic kraji jasno do konce února a během jara jej realizovat.

To ale rozčílilo krajského náměstka Jaroslava Borku (KSČM). Ten požaduje okamžité svolání mimořádné krajské rady. „Problému se nezbavíme tím, že to za nás vyřeší soukromník. Dám návrh na odvolání Larvy. Jsme proti pronájmu nemocnic, není k tomu pádný důvod. Nechceme útočit, ale pokud krizový manažer nemocnice neplnil úkoly, pak to bylo možná chybným zadáním. V tom případě je odpovědnost na radním Larvovi a odboru zdravotnictví. V kraji musí zůstat nestátní neziskové zdravotnické zařízení, které poskytuje komplexní veřejnou službu. A pohledávky v nemocnicích? Ty jsme schopni ustát,“ zdůraznil Borka.

Rozezlen je také senátor a krajský zastupitel Jan Horník (TOP 09, STAN). „Jsem zděšen. Není možné obcházet krajské zastupitele, to je bezprecedentní. My vůbec nic nevíme. To je alarmující stav. A navíc chce nemocnice pronajmout ČSSD, která by měla být občanům nejblíže, a toto vůbec nemá ve svém programovém prohlášení. To si nedovolila ani ODS,“ uvedl. Senátor je rozhodnut podniknout kroky, které by pronájem nemocnic zbrzdily, případněmuzamezily.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?