Nemocnice spadne pod akciovou společnost

14. 11. 2006 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Od 1. dubna 2007 sloučí kraj své nemocnice v Děčíně, Chomutově, Mostě, Teplicích a Ústí nad Labem pod jednu akciovou společnost s názvem Krajská zdravotní. "Jednotlivé nemocnice budou pracovat jako její odštěpné závody," uvádí náměstek hejtmana Petr Fiala...


Teplice -

Jak se transformace dotkne pacientů?

Změna právní formy nemocnic a jejich sloučení nebude mít v současné době žádný přímý dopad na pacienty.

V jednotlivých nemocnicích bude nadále poskytována zdravotní péče ve stejném rozsahu a na stejné odborné úrovni jako dosud.

V čem tedy bude transformace pro pacienty a kraj výhodná?

Pacienti pocítí výhody spojení zdravotnických zařízení postupně. Díky tomu, že krajské nemocnice budou vystupovat jako jeden subjekt, budou mít nesporně lepší možnost zavádět nové léčebné metody a modernizovat své vybavení. Snáze také dosáhnou například na dotace z evropských fondů. Spojením nemocnic se v budoucnu kvalita zdravotní péče v našem regionu zvýší a vznikne největší poskytovatel zdravotní péče v České republice.

Bude konkrétně Nemocnice Teplice poskytovat stejné služby jako doposud nebo budou některá oddělení zrušena a jejich pacienti převedeni například do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem?

Teplická nemocnice bude poskytovat zdravotní péči ve stejném rozsahu jako dosud. Jakýmkoliv případným změnám ve struktuře zdravotnické péče bude předcházet vypracování dlouhodobé strategie Krajské zdravotní, jejímž cílem bude zvyšování kvality zdravotnické péče pro naše pacienty. Zastupitelé na náš návrh změnu podoby krajských nemocnic přímo podmínili tím, že změna způsobu organizace a zabezpečení poskytované zdravotní péče neohrozí její dostupnost, rozsah, strukturu a kvalitu.

Rozsah skutečně poskytované zdravotní péče však v neposlední řadě závisí na konkrétních smluvních ujednáních se zdravotními pojišťovnami, dominantně se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Jaká je z tohoto úhlu pohledu budoucnost neustále odsouvané výstavby operačních sálů Nemocnice Teplice?

Transformace nemocnic zřizovaných Ústeckým krajem v rámci jedné společnosti se procesu výstavby nových a rekonstrukce stávajících operačních sálů v teplické nemocnici nedotkne. Platí, že oblast zdravotnictví je prioritou celého zastupitelstva Ústeckého kraje.

Eva Stieberová, Teplický deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?