Nemocnice Strakonice musí pokračovat v tendru na úklid

31. 3. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Strakonice musí pokračovat ve výběrovém řízení na úklidové služby. Zakázku s předpokládanou hodnotou 36 milionů korun sice zhruba tři měsíce po jejím vyhlášení zrušila, podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) to ale bylo v rozporu se zákonem.


Rozhodnutí úřadu je pravomocné, zjistila ČTK z jeho webu.

Podle ekonomického náměstka nemocnice Luboše Kvapila dnes strakonická nemocnice odeslala uchazečům oznámení, kterým ruší své rozhodnutí o zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku. „Budeme pokračovat v hodnocení nabídek. To znamená navážeme na průběh výběrového řízení tam, kde bylo rozhodnutím představenstva společnosti ze závěru loňského roku zastaveno,“ uvedl Kvapil.

Nemocnice zakázku na úklidové služby vypsala loni v září. Původně měla platit na čtyři roky. Už v prosinci ale zakázku zrušila s tím, že úklid zajistí vlastní zaměstnanci, a ve výsledku tak nemocnice ušetří.

ÚOHS dospěl k závěru, že takto postupovat nelze a postup nemocnice mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Ke zrušení zakázky jsou nutné mimořádné důvody. To, že se představenstvo rozhodlo využít vlastních zaměstnanců na úklid, mezi ně nepatří. Nemocnice se proti rozhodnutí ÚOHS neodvolala. ÚOHS se případem zabýval na základě návrhu společnosti Olman service, která se tendru účastnila.

Jediným akcionářem Nemocnice Strakonice, a. s. je Jihočeský kraj. V nemocnici je ročně podle jejího webu hospitalizováno okolo 14.500 pacientů, zejména ze Strakonicka, Prachaticka, Písecka a Klatovska.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?