Nemocnice Šumperk investuje 160 mil. Kč do stavby nového pavilonu

8. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Magnetickou rezonanci i moderní ambulance a mamografické pracoviště najdou pacienti v novém pavilonu Nemocnice Šumperk, jehož stavba byla v pondělí zahájena. "Do nového pavilonu a jeho vybavení investujeme 160 milionů korun," řekl novinářům majitel Nemocnice Šumperk Martin Polach.


„Výstavba nového pavilonu je jednou z největších investic v historii šumperské nemocnice,“ uvedl Polach, podle kterého stavba zabere zhruba devět měsíců a dokončena má být v listopadu.

Nový pavilon šumperské nemocnice bude mít dvě podlaží a s ostatními lůžkovými pavilony jej propojí stávající koridor. V přízemí pavilonu bude fungovat centrální recepce a pracoviště magnetické rezonance.

„Magnetická rezonance dokáže podrobně zobrazovat tělní tkáně a je k pacientovi šetrnější než rentgen. Díky špičkové technologii nebude sloužit jen k běžným vyšetřením, ale lékaři na ni budou moci provádět i specializovaná vyšetření,“ podotkl ředitel šumperské nemocnice Radan Volnohradský.

Nová magnetická rezonance bude mít velmi krátký tunel a díky systému potlačení hluku usnadní vyšetření pacientů, kteří trpí strachem ze stísněného prostoru. Přístroj bude mít zároveň větší průměr vyšetřovacího otvoru, což umožní vyšetřit i silnější pacienty.

Do druhého poschodí nového pavilonu nemocnice přesune mamografické pracoviště. „Nový přístroj nabídne ještě přesnější zobrazení tkáně, takže díky němu lékaři odhalí daleko přesněji změny ve tkáních. Mamograf bude navíc vybaven systémem, který při vyšetření umožní u každé ženy individuálně nastavit míru stlačení prsu podle typu a tvaru její prsní tkáně,“ řekl Volnohradský.

Kromě nového mamografického pracoviště najdou pacienti v pavilonu také odbornou gynekologickou, porodnickou a dětskou ambulanci. Obě patra budou propojena výtahy, které usnadní přepravu pacientů i zdravotnického materiálu.

Loni Polach do modernizace šumperské nemocnice investoval více než 50 miliónů. Nemocnice například zrekonstruovala plicní oddělení, zakoupila nové rentgenové přístroje a dokončila přestavbu operačního sálu.

Šumperskou nemocnici vlastní Polach od loňského března, kdy ji získal od skupiny Agel. Změna majitele šumperské nemocnice souvisí s dřívější transakcí, při které Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek na jaře přenechal tuto nemocnici, která byla součástí zdravotnické skupiny Agel. Šumperská nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro zhruba 200.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?