Nemocnice v Bílovci má prý šanci se uzdravit

28. 6. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Budoucnost Bílovecké nemocnice je podle jejího nového ředitele Tomáše Stejskala nadějná. Nastínil to na posledním zasedání zastupitelů města.


Bílovečtí zastupitelé měli v nedávné době možnost seznámit se s událostmi v místní nemocnici. Jak přítomné informoval její ředitel Tomáš Stejskal, proběhl zde totiž audit, který zpracovával smluvní vztahy v nemocnici za uplynulé roky.

Nyní vedení nemocnice veškeré výstupy zpracovává a během tohoto či příštího týdne by mělo k výsledkům auditu zaujmout stanovisko.

Slova se nejprve ujal starosta Bílovce Petr Klimek (Bílovecká patnáctka), jenž je zároveň také členem dozorčí rady nemocnice. „Pokud by se zjistilo, že došlo k nějakému personálnímu pochybení ze strany bývalého vedení nemocnice, dají se z toho vyvodit nějaké důsledky?“ otázal se Klimek v návaznosti na zadluženost nemocnice.

„Audit se nezabývá odpovědnostmi jako takovými, ale standardními a nestandardními kroky, které v nemocnici probíhaly a probíhají. Zatím jsme daleci toho, abychom řešili, kdo a jakým způsobem má míru zavinění na zadlužení nemocnice. My hledáme cestu, jak z toho nemocnici vyvést,“ odvětil Stejskal.

S tímto názorem souhlasila například zastupitelka Sylva Kováčiková (SNK) a zdůraznila, že není podstatné, co bylo, ale co bude. „Důležité je, zdali audit navrhuje řešení, jak by se snižovaly ztráty a stabilizovala nemocnice,“ pronesla Kováčiková. Tomáš Stejskal však upozornil, že audit se nevyjadřoval k tomu, jakou cestou má vedení nemocnice jít, to je podle jeho slov věc vedení nemocnice. „Analyzujeme stávající stav hospodaření. Některé kroky se realizují, chystá se třeba kontroling,“ rozvedl ředitel.

Snižování zadlužení

Zastupitelka z řad nezávislých kandidátů se ještě naposledy zeptala, jaký je jeho osobní názor, zdali nemocnice má možnost spravit negativní hospodářskou bilanci, a pokud ano, v jakém časovém horizontu: „Já jsem zvyklý pracovat v nemocnicích, které problém mají. Bílovecká nemocnice má potenciál na to, aby se stala nemocnicí zdravou. Je to v lidech a v tom, co umí dělat. Interna, chirurgie a LDN, to jsou obory, které tady zachovány budou. Nemocnice bude zdravá, ale nebude to tento rok. Nastaví se však takové cesty, aby se dále nezadlužovala. V příštím roce se zadlužování bude snižovat a předpokládám, že během dalších dvou let bychom mohli sanovat dluh, který nemocnice vygenerovala.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?