Nemocnice v Boskovicích spustí v lednu 2013 vlastní fotovoltaiku

16. 8. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Boskovicích bude energeticky soběstačná. Od 1. ledna 2013 spustí provoz vlastní fotovoltaické elektrárny. Umístěna bude na střeše tohoto jihomoravského páteřního krajského zdravotnického zařízení. ČTK to dnes řekl mluvčí tamní radnice Jaroslav Parma.


Nemocnice je majetkem města. O vybudování elektrárny uvažovalo její vedení již několik let. Projekt přijde na asi 1,5 milionu korun. Výkon solárních panelů bude přibližně 30 kiloWatt.

Solární panely pomohou získat nemocnici energii potřebnou pro její plný provoz. Zařízení má smlouvu s energetickou společností E.ON o tom, že přebytky elektřiny bude dodávat do její sítě.

Kolik Nemocnice Boskovice zřízením elektrárny ročně ušetří a kdy se jí investice do tohoto projektu vrátí, to by mělo být známo na podzim, tedy při zahájení stavby zařízení. Nemocnice ale bude patřit k prvním na jihu Moravy s vlastní elektrárnou.

„Je to raritní. Mnoho nemocnic s elektrárnami v ČR nemáme,“ řekla dnes ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. I ostatní zdravotnická zařízení jsou ale nucena šetřit. Jdou jinou cestou: společným nákupem energií, při němž získávají množstevní slevy. Obdobný projekt nyní dojednává i fakultní nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?