Nemocnice v Brodě shání do týmu lékařů specialisty

30. 3. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Požadavky na odbornost zdravotníků rostou, ne ovšem platy. Najít lékaře pro určitou specializaci je problém, konstatoval ředitel havlíčkobrodské nemocnice David Rezničenko.


„Ekonomická situace českého zdravotnictví je stále neradostná, ale podle slov ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka jsou si na ministerstvu vědomi, že k udržení kvality péče v českých nemocnicích se budou muset peníze přidat,“ uvedl ředitel Rezničenko.

Jestli se to stane prostřednictvím státních pojištěnců, nebo nějakou jinou formou, to je podle Rezničenka otázka do budoucna. Do zdravotnictví podle čísel a statistik proudí více peněz, přesto však dává Česká republika na zdravotnictví, jež má špičkovou evropskou úroveň, pouhých 7,5 procenta hrubého domácího produktu.

„My zdravotníci ale pociťujeme spíše tu rutinní práci, které přibývá, a požadavky na znalosti, erudici a vzdělávání lékařů i sester, jež stále rostou. Starost nám dělá systém vzdělávání lékařů, je neadekvátní k aktuální situaci,“ zdůraznil Rezničenko.

„S obavami jsme sledovali výsledek chystaných návrhů, jejichž definitivní podobu budeme znát až v průběhu letošního roku. Nicméně realita nám ukazuje svoji tvrdou tvář: sehnat lékaře některých specializací je a bude problém. Taktéž již řada nemocnic zaznamenává nedostatek sester v některých odděleních. Daří se nám sehnat mladé lékaře do našich řad a ošetřovatelský personál je stabilní a máme nové zájemce,“ dodal ředitel.

V havlíčkobrodské nemocnici chybí asi desítka lékařů. Konkrétně na plicním oddělení, částečně také na interně, ortopedii a také v odděleních nukleární medicíny a neurologie. Zájemcům o obsazení postu primáře a lékaře plicního oddělení nemocnice nabízí i náborový příspěvek, nemocnice hledá také zástupce primáře pro dětské oddělení.

Dobré podmínky

Hlavní snahou vedení nemocnice v uplynulém období bylo podle Rezničenka vytvořit dobré pracovní podmínky pro všechny zaměstnance, pokračovat v modernizaci prostor a také v nutné obnově zdravotnické techniky na jednotlivých odděleních.

„Jsem rád, že jsme za podpory Kraje Vysočina sehnali finanční prostředky na tyto akce a doufám, že letos zahájená rekonstrukce pavilonu číslo 13 bývalé ortopedie přinese moderní prostředí pro oddělení plicní a stanici dlouhodobě nemocných, které pobývaly již v neutěšených prostorách pavilonu 10,“ zdůraznil ředitel Rezničenko.

Za zbourání stoletého nemocničního pavilonu číslo 10 zaplatí Kraj Vysočina více než 21 milionů korun. Moderní pavilon by měl sloužit hlavně pro seniory se zvláštním režimem, tedy lidi, kteří trpí například Alzheimerovou chorobou. „V novém domově pro seniory vznikne sto devět nových lůžek a mateřská škola s provozní dobou nastavenou tak, aby vyhovovala pracovníkům nemocnice,“ řekla již dříve místostarostka Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková (ČSSD). Podle ní město již dlouhodobě trápí nedostatečná kapacita v domovech pro seniory. Převis žádostí totiž jde do stovek.

Stavba nového pavilonu vyjde na částku okolo dvou set milionů korun, přičemž sto milionů korun tvoří státní dotace a zbylou část uvolní ze svého rozpočtu kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?