Nemocnice v Č. Budějovicích má centralizovanou laboratoř

16. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice může využívat centrální laboratoř, která urychlí stanovení diagnózy pacientů. Základní pracoviště tvoří laboratoř klinické chemie, hematologie a imunologie, lékařské mikrobiologie a molekulární biologie a genetiky.


Všechny nyní pohromadě působí na jednom místě. Centralizace a modernizace laboratorních oborů trvala deset let. ČTK to řekl Petr Pokorný z tiskového servisu nemocnice.

„Cílem této koncepce je, aby laboratorní medicína poskytovala ucelené odpovědi na otázky klinických lékařů týkajících se aktuálního zdravotního stavu pacienta,“ řekl ředitel úseku laboratorních oborů českobudějovické nemocnice Miroslav Verner.

Modernizace a centralizace tohoto pracoviště si vyžádala za deset let zhruba 270 milionů korun. Největší část investice tvořily stavební úpravy objektu, které stály 190 milionů korun. „Tyto investice nás zařadily mezi technologicky nejvyspělejší laboratoře v České republice, jež jsou schopny provádět vysoce produktivně a sofistikovaně laboratorní testy multioborově. Vysoká míra standardizace laboratorních procesů, zavedení automatizace a snížení podílu lidského faktoru znamená snížení chybovosti, větší přesnost a rychlost výsledků analýz,“ dodal Verner.

Vznik komplexního pracoviště však představuje hlavně pozitivní přínos pro pacienty. Jejich lékaři se tím pádem mnohem rychleji dozvědí ucelené výsledky odebraných vzorků, a snadněji tak určí diagnózu a léčebný postup. „V České republice jsme v rámci největších laboratoří fakultního typu první, kteří mají jednotnou akreditaci pro celý systém řízení kvality napříč všemi dříve samostatnými laboratořemi,“ uvedl Verner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?