Nemocnice v Č. Budějovicích má nové perinatologické centrum

8. 10. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V českobudějovické nemocnici zahájil provoz komplex porodnice a novorozeneckého oddělení v nové budově. Výstavba areálu, která trvala zhruba rok a půl, stála 204 miliony korun. V nemocnici tak vzniklo perinatologické centrum intenzivní péče, v němž mají svá zázemí porodnice a neonatologické oddělení.


Pětipodlažní objekt stojí na místě bývalého dětského oddělení.

„Páté patro bylo budováno původně jako rezerva, ale již v průběhu výstavby se ukázala potřeba využití i kapacity této části objektu. Proto zde bude již začátkem příštího roku dobudována lůžková stanice určená pouze pro matky bez dětí, tedy především pro matky, které mají své děti umístěné na stanicích jednotky intenzivní a resuscitační či intermediální péče, popřípadě pro posílení kapacity stanice rizikového těhotenství,“ řekl novinářům předseda představenstva nemocnice Břetislav Shon.

V minulosti působila neonatologická i porodnická část centra ve dvou budovách. „Nyní jsou konečně soustředěny v jednom moderním objektu s logickým přímým propojením na novostavbu dětského oddělení a další specializovaná pracoviště. V něm se tak lékaři budou moci ještě lépe postarat o matky a děti, jejichž život ohrožuje rizikové těhotenství, předčasný porod, či vážné poporodní komplikace,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

V novém komplexu se nachází mimo jiné 10 nadstandardních pokojů a klimatizované operační sály. Hlavním důvodem výstavby nového perinatologického centra intenzivní péče byly nevyhovující podmínky porodnice. Nevyhovující byly podle představitelů nemocnice již také prostory jednotky intenzivní péče a banky mateřského mléka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?