Nemocnice v Č. Budějovicích začala používat lineární urychlovač

11. 8. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice začala používat lineární urychlovač, který slouží k ozařování zhoubných nádorů. Náklady na pořízení přístroje představují částku 107 milionů korun, z čehož 85 procent pokryla dotace z Integrovaného operačního programu Evropské unie.


Lineární urychlovač umožňuje vznik záření o vysoké energii, které dobře proniká i k hlouběji uloženým nádorům a méně poškozuje okolní tkáně. ČTK to řekl mediální zástupce nemocnice Petr Pokorný.

„Největší předností lineárního urychlovače nové generace, který nahradí starý přístroj z roku 2003, je jeho univerzálnost. Lze jej totiž použít prakticky při všech indikacích. Díky novince dojde ke zkrácení čekací doby a zákrok bude moci podstoupit zhruba o 10 až 15 procent pacientů více,“ řekl místopředseda představenstva českobudějovické nemocnice Jaroslav Novák.

Nemocnice by měla letos vyměnit ještě druhý lineární urychlovač. Přístroj z roku 2006 nahradí další modernější zařízení. „Vyžádá si to investici dalších zhruba 110 miliónů korun. I v tomto případě budou do pořízení celé technologie zapojeny evropské dotační prostředky z Integrovaného operačního programu,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Jihočeský kraj je stoprocentním akcionářem českobudějovické nemocnice.

Onkologické oddělení v Českých Budějovicích je součástí sítě 13 komplexních onkologických center v Česku, které garantuje Česká onkologická společnost a která jsou oprávněna provádět veškerou onkologickou léčbu i léčbu ionizujícím zářením včetně nákladné cytostatické a cílené biologické terapie. Pracoviště na ozařování pacientů s nádorovým onemocněním používá kromě dvou lineárních urychlovačů jeden RTG ozařovač a jeden ozařovač pro brachyterapii, tedy ozařování v tělesných dutinách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?