Nemocnice v Č.Krumlově zprovozní počítačový tomograf za 10,6 mil.

12. 12. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Českém Krumlově za týden uvede do provozu počítačový tomograf za 10,6 milionu korun. Nahradí přístroj, který je v provozu skoro 14 let. ČTK to řekl ředitel nemocnice Jaroslav Šíma.


Bude to nejmodernější počítačový tomograf v jihočeských nemocnicích a jeho použitím se sníží radiační zátěž pro pacienty, sdělila ČTK mluvčí jihočeských nemocnic Ivana Kerlesová.

Českokrumlovská nemocnice tomograf pořídila bez grantů a dotací. „Pět milionů jsme dostali navýšení základního kapitálu z prostředků vlastníka a zbývajících 5,6 milionu jde vyloženě z našich odpisů,“ řekl Šíma. Nemocnici vlastní Jihočeský kraj.

Nemocnice Český Krumlov nyní chystá výstavbu nového dětského a gynekologicko-porodnického oddělení. Výběrové řízení na projektanta by mohlo být hotové do konce letoška a na jaře 2016 by se mohlo začít stavět, řekl Šíma. Podle něj se náklady na výstavbu nové porodnice budou pohybovat kolem 100 milionů korun. Starý pavilon se má po dokončení nového strhnout.

Nemocnice zároveň připravuje rekonstrukci oddělení následné péče. Nyní se nachází ve třech objektech a po úpravě by mělo sídlit jen v jedné budově. Odhadované náklady na projekt se pohybují od 30 do 36 milionů korun. Původně nemocnice uvažovala o rekonstrukci oddělení za provozu, podle Šímy je to ale kvůli hluku a otřesům nereálné. Nemocnice proto opravu časově sladí s výstavbou nové porodnice a pacienty s následnou péčí na dobu rekonstrukce provizorně přemístí do starého dětského a gynekologicko-porodnického oddělení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?