Nemocnice v Českém Krumlově chce postavit multifunkční pavilon

7. 12. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Českokrumlovská nemocnice chce postavit nový multifunkční pavilon, v něm bude fungovat dětské a gynekologicko-porodnické oddělení. V objektu za přibližně 130 miliónů korun bude také řada ambulancí, lékárna a další nemocniční provozy.


Největší stavební investice posledních let začne do podzimu roku 2016. ČTK to řekl Jaroslav Šíma, ředitel Nemocnice Český Krumlov.

Českokrumlovská nemocnice nyní dokončuje projektovou dokumentaci ke stavbě. Podle Šímy bude mít koncem ledna roku 2016 stavební povolení. „Pokud vše půjde podle předpokladů, zahájíme stavbu v srpnu nebo v září roku 2016,“ uvedl Šíma.

Nový pavilon bude stát v místě současné proluky mezi budovami interny a chirurgie. Propojením vznikne průchozí bezbariérový monoblok. Jeho celkové dokončení je plánované na konec roku 2017. Budova vyroste takzvaně na zelené louce, takže výstavba nijak významně neovlivní stávající provoz nemocnice.

„Objekt bude rozdělený do dvou částí. První, lůžková část, bude určena dětskému a gynekologicko-porodnickému oddělení a také některým ambulancím. Ve druhé, které pracovně říkáme poliklinika, bude umístěna vstupní recepce, lékárna a řada dalších ambulancí. Vznikne zde ale také odpočinkové zázemí pro pacienty a návštěvy doplněné menším gastronomickým zařízením,“ poznamenal Šíma.

Současná budova, v níž dosud obě oddělení sídlí, patří k nejstarším v nemocnici. Po dokončení nového pavilónu ji vedení nemocnice nechá srovnat se zemí a na jejím místě by výhledově mělo vzniknout nové nemocniční parkoviště.

„Finalizace projektové dokumentace na nový pavilón v hodnotě zhruba 4,5 miliónu korun byla vedle opravy stoupaček v objektu interny v hodnotě přibližně půl miliónu korun největší stavební investicí letošního roku,“ řekl Šíma.

V roce 2011 nemocnice zateplila všechny klíčové budovy v areálu. Podle Šímy to přináší úsporu elektrické energie asi 2,5 miliónu korun ročně. V roce 2012 investovala českokrumlovská nemocnice do změny technologie vytápění. Snížené provozní náklady činí v tomto případě zhruba milión korun ročně podle závislosti na počasí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?