Nemocnice v Českých Budějovicích chce prodat bývalou plicní léčebnu

10. 4. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice chce prodat areál bývalé plicní léčebny Hrudkov u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku. Objekt, který je od roku 2005 mimo provoz, chátrá a lidé jen užívají některé byty v komplexu. V minulosti se pokoušel jediný akcionář českobudějovické nemocnice, Jihočeský kraj, opuštěné sanatorium prodat za 60 milionů. Nikdo však o něj neměl zájem, řekla novinářům náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).


„Necháme si udělat nový odhad, ale dobře víme, že ta původní cena je v současnosti naprosto iluzorní a nereálná,“ uvedla. Podle ní bude částka, za niž kraj hodlá hrudkovský areál nabízet k prodeji, výrazně nižší.

K poklesu ceny vede rok od roku stále horší stav opuštěného objektu a také zkušenosti. „V minulosti bylo několik zájemců. Ale potom, co se dozvěděli částku, za niž je léčebna k dispozici, každý od záměru ustoupil,“ řekla Stráská.

Ročně dá nemocnice na provoz a údržbu sanatoria, v jehož areálu je šest pavilonů, přes milion korun. Kraj se domníval, že by v objektu v přírodě poblíž Vyššího Brodu mohla vzniknout třeba lůžková psychiatrie. „Ale i to je nereálné. Dnešní trendy pro psychiatrii jsou jiné, než umisťovat pacienty někam do osamocených areálů v lese,“ uvedla Stráská.

Jako první osloví kraj Vyšší Brod. Jeho starosta Milan Zálešák uvedl, že o celý komplex by město patrně nestálo. „Ale asi bychom přemýšleli o koupi nějakých pozemků a možná i bytů, které v areálu stojí. Městských bytů máme nedostatek. Ovšem samozřejmě bude záležet i na nabízené ceně,“ řekl Zálešák ČTK.

Hrudkov, který se zaměřoval na léčbu tuberkulózy a respiračních nemocí, patřil od roku 1964 tehdejšímu Krajskému ústavu národního zdraví. Českobudějovická nemocnice, pod niž sanatorium patřilo, po více než 40 letech provoz přesunula do svého areálu v Českých Budějovicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?