Nemocnice v Českých Budějovicích chystá obří investici

4. 3. 2014 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice chce v následujících letech změnit svůj areál. Přestavbou vzniknou monobloky sobě blízkých oborů. Náklady na projekt se podle odhadů pohybují v hodnotě 700 až 800 milionů korun. Novinářům to řekli zástupci vedení nemocnice, která letos slaví sté výročí od svého vzniku.


„Odhadujeme, že práce budou trvat zhruba pět až sedm let. Máme připravený časový harmonogram postupu,“ uvedl místopředseda představenstva nemocnice Martin Bláha. V nemocnici je momentálně zhruba 1600 lůžek a po úpravách se počet nijak výrazně nezmění. „Vznikne však podstatně více jednolůžkových pokojů,“ uvedl ředitel českobudějovické nemocnice Břetislav Shon.

Nemocnice se nyní nachází ve dvou areálech, které jsou v ulici Boženy Němcové, ale dělí je od sebe několik stovek metrů. Po přestavbě bude zdravotní zařízení podle Bláhy fungovat jen v horní části areálu. Současné rozdělení do dvou míst prý není vyhovující pro pacienty a zároveň je ekonomicky nákladné. „Například v horním areálu máme vlastní studnu, ale v dolním, který chceme opustit, za vodu musíme platit,“ uvedl Bláha. Dodal, že sloučením všech pracovišť do jednoho areálu nemocnice ušetří ročně desítky milionů korun.

V dolním areálu nemocnice se například nachází psychiatrie, část oddělení následné péče nebo oddělení ušní, nosní a krční. Areál patří Jihočeskému kraji, který o záměru nemocnice ví a sám si rozhodne, jak bude komplex využívat. „Je zatím předmětem jednání, jak budeme postupovat. Máme určité varianty, ale o využití teprve rozhodneme, nemocnice bude v dolním areálu ještě pár let fungovat,“ řekla ČTK náměstkyně Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD). Právě kraj je zřizovatelem a stoprocentním akcionářem nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?