Nemocnice v Děčíně ruší lůžka

26. 2. 2011 9:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Méně lůžek, především na očním oddělení a ORL. Tak by měla v dohledné době vypadat děčínská nemocnice.


Výměnou za zrušená lůžka slibuje její zřizovatel, Krajská zdravotní a.s., vytvořit tak zvané univerzální lůžkové místo společné pro několik oddělení. „Zatím je to pouze pracovní verze, takže momentálně nemůžeme říct, o kolik lůžek se přesně sníží kapacita děčínské nemocnice,“ říká náměstkyně pro zdravotní péči Anna Briestenská. Zároveň je přesvědčena, že je možné hledat spojitost snižování počtu lůžek s vyhlášeným cílem ministerstva zdravotnictví, které chce v dohledné době ubrat v rámci celé republiky deset tisíc lůžek. Za snížením počtu dlouhodoběji hospitalizovaných pacientů stojí především ekonomické důvody, které jsou podporovány moderní medicínou.

„Velká část operací se dnes provádí v rámci tak zvané jednodenní chirurgie, kdy pacient odchází ještě v den operace do domácího ošetření,“ doplnila Briestenská. Lidé z Děčína ale nadšení rušením lůžek nijak zvlášť nejsou. „Nemám představu, kolik pacientů je ročně hospitalizováno na těchto odděleních. A kolik jich opravdu musí nezbytně zůstat v nemocnici déle. Ale pokud se tím ušetří peníze, proč ne. Pokud tedy takto ušetřené peníze opět někdo nerozkrade,“ netají své obavy nad osudem případně uspořených peněz Jan Schwarzbach z Těchlovic. Univerzální lůžkové místo by totiž mělo sloužit nejen očnímu oddělení a ORL, ale všem oborům, ve kterých se provádějí operace. Svou postel by zde tak měli najít pacienti také z chirurgie a gynekologie. „Přestože bude počet lůžek nižší, tak by nemělo dojít k propouštění lidí. Nemělo by tak dojít ke zhoršení péče o pacienty,“ je přesvědčena Briestenská. Spekulace o možném konci děčínské nemocnice, případně o omezení jejího provozu, nabývají na intenzitě a do osudu nemocnice se snaží mluvit také magistrát.

Ani ten není nadšený z kroků Krajské zdravotní. „Neustále si hlídáme, aby nám místní nemocnici nezrušili, protože obavy nejen naše, ale především občanů z Děčína a okolí, jsou poměrně velké,“ řekl včera primátor Děčína František Pelant. Primátor o možném snižování lůžek v děčínské nemocnici jednal s náměstkyní pro zdravotní péči Annou Briestenskou. „Většina operací se provádí v jednodenním režimu a pojišťovny navíc nechtějí hradit pobyt pacientů v nemocnicích, pokud to není nezbytně nutné. Takže držet tak velký počet lůžek je značně neekonomické,“ dodal Pelant. Děčínská nemocnice patří mezi pět zařízení, která jejich vlastník Ústecký kraj před více než třemi roky začlenil do Krajské zdravotní. V rámci této akciové společnosti je Nemocnice Děčín nejmenší. V současné době je zde něco málo přes tři stovky lůžek, přitom ve srovnatelně velkých okresech, jako je Chomutov nebo Teplice, je lůžková kapacita téměř dvojnásobná. Zaměstnanci děčínské nemocnice koncem roku požadovali odtržení od Krajské zdravotní. Důvodem bylo podle nich chaotické řízení a špatné hospodaření krajské centrály. Sepsali dokonce petici. Krajská zdravotní provozuje v Ústeckém kraji pět největších zdravotnických zařízení. Kromě Děčína ještě v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?