Nemocnice v H. Brodě má v provozu nový tomograf

20. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům havlíčkobrodské nemocnice začal sloužit nový počítačový tomograf. Přístroj umožňuje absolvovat radiodiagnostické vyšetření pacientů účinným a přitom šetrným způsobem. Při vysoké kvalitě obrazu pracuje s výrazně nižší dávkou ozáření než původní přístroj.


Zvyšuje tím kvalitu léčebné péče o pacienty. Novinářům to řekl primář radiodiagnostického oddělení Robert Pípal.

Tomograf Philips Ingenuity Core 128 je schopen snímat najednou 128 řezů s vysokou obrazovou kvalitou, rychlostí a kapacitou. „Přístroj nám umožní vyšetřit o třetinu až polovinu víc pacientů. Významně se snížila dávka ozáření, pacienta navíc uklidňuje absolutní nehlučnost konstrukce,“ uvedl Pípal. Doposud používaný tomograf dokázal podle něj denně vyšetřit zhruba 30 pacientů.

Lepší prostorové rozlišení zajišťuje kvalitnější diagnostiku. Součástí tomografu je moderní automatický bezdrátový injektor kontrastní látky i takzvaný dětský kalibrační fantom, který optimalizuje systém při skenování dětí. „Vysoká kvalita obrazu je zachována i u anatomických oblastí, které se nejobtížněji zobrazují, jako je například vzduchové rozhraní mezi kostmi a mozkem,“ uvedl Pípal.

Tomograf tohoto typu je podle ředitele pobočky Philips Medicínské systémy ČR Jaroslava Dyčky první svého druhu na Vysočině a čtvrtý v České republice. „Díky své výbavě dokáže mnohonásobně snížit dávku záření, kterou pacient při vyšetření dostává. Je také vybaven portálovou stanicí, kam přicházejí veškeré naměřené údaje. K portálu lze připojit libovolný počet počítačů v nemocnici, z nichž je pak možné získané výsledky analyzovat,“ řekl ČTK Dyčka.

Přístroj má hodnotu přibližně 15 milionů korun. Více než 11 miliony korun přispěl na jeho nákup Kraj Vysočina.

Počítačová tomografie umožňující zobrazení vnitřních orgánů pacientů se používá při odhalování jak akutních, tak chronických onemocnění různých druhů. Technologie dává ošetřujícímu personálu informace o zkoumané oblasti. Klíčovou podmínkou pro úspěšnou diagnostiku a následnou léčbu je přesnost a dobrá čitelnost pořízených obrazů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?