Nemocnice v hradeckém kraji koupí přístroje a lůžka za 70 mil. Kč

10. 6. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice v Královéhradeckém kraji dostanou nejpozději během podzimu nové přístroje a vybavení za zhruba 70 milionů korun. Díky projektu Přístrojové vybavení nemocnic Královéhradeckého kraje, který podpořila dotací Evropská unie, nemocnice získají sedm desítek nových přístrojů a 90 moderních specializovaných lůžek.


ČTK o tom informovala mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

„Za 70 milionů korun se nakoupí například nové ultrazvuky, rentgenové přístroje, EKG a defibrilátory, sterilizátory, specializovaná lůžka a další přístrojové vybavení,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková. Kraj vypsal soutěže na přístroje v několika blocích, poslední tendry se nyní dokončují.

Nejvyšší částka z celkové sumy půjde do rychnovské nemocnice, která získá téměř 40 přístrojů a 12 specializovaných lůžek za celkem 20 milionů korun. Jičínská nemocnice nakoupí za téměř 17 milionů korun osm přístrojů, například i terapeutický rentgen pro ozařovny v hodnotě víc než šest milionů korun.

Náchodská i trutnovská nemocnice pořídí vybavení v hodnotě asi 11 milionů korun. Oblastní nemocnice Trutnov nakoupí kromě přístrojů také padesátku nových polohovacích lůžek pro oddělení neurologie, onkologie a interní oddělení. Nejvýznamnější položkou nemocnice v Náchodě je zase komplexní monitorovací systém, který bude hlídat pacienty na interním oddělení, v hodnotě asi pěti milionů korun. Nové přístroje získají také menší krajské nemocnice, například nemocnice ve Dvoře Králové investuje 8,5 milionu korun.

Královéhradeckému kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, každá z nich je samostatnou obchodní společností. Do náchodské nemocnice kraj předloni začlenil ztrátovou nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice disponují 1500 lůžky a mají přes 2000 zaměstnanců. Roční obrat nemocnic je kolem dvou miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?