Nemocnice v J. Hradci dostavuje centrální pavilon za 188 mil. Kč

29. 10. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Jindřichově Hradci bude od příštího roku využívat nový centrální pavilon. Stavba objektu, který vytvoří zázemí pro internu, chirurgii, neurologii, ortopedii a urologii, začala loni. Náklady na vybudování moderní budovy činí 188 milionů korun.


ČTK o tom informoval Radek Šíma z odboru kanceláře jihočeského hejtmana.

Nový pavilon bude spojen s dalším trakty areálu nemocnice. „Tím se výrazně zvýší komfort pro pacienty a zároveň zajistí lepší podmínky pro práci zdravotníků,“ uvedl ředitel nemocnice Miroslav Janovský.

Letošní investice na výstavbu objektu dosahují 104 milionů korun. Zhruba 60 milionů korun poskytne Jihočeský kraj, zbytek zajistí evropské fondy a vlastní zdroje nemocnice. „Jedná se o nejdůležitější zdravotnické zařízení na jihovýchodě našeho regionu poskytující, samozřejmě s výjimkou specializovaných center, plný rozsah zdravotní péče. Přesto se v minulých deseti letech dostala na okraj zájmu, chátrala a žila z podstaty. Postupné investice nyní dostávají tuto nemocnici na patřičnou úroveň,“ řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

V novém budově vznikne 162 lůžek. Pavilon je čtyřpodlažní, v centrální části se nachází i páté podlaží se strojovnou vzduchotechniky a zasedací místností. Objekt je bezbariérový, do všech pater se pacienti, personál i návštěvy dostanou výtahem a na každém podlaží budou také pokoje s WC pro handicapované.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?