Nemocnice v K.Varech modernizovala kardiocentrum za 60 mil. korun

29. 3. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Karlových Varech, která patří do Karlovarské krajské nemocnice (KKN), dnes zahájila provoz modernizovaného kardiocentra. Kromě stavebních úprav je doplněno 12 novými přístroji.


Náklady byly 60 milionů korun, z toho 50 miliony přispěla Evropská unie. Centrum umožní rozšíření péče o pacienty s nemocným srdcem a zvýší dostupnost specializované kardiologické péče v regionu. ČTK to oznámil generální ředitel KKN Zdeněk Horák.

Kardiocentrum má novou angiografickou linku k ošetřování pacientů s infarktem. Její součástí je rovněž rentgen pro komplexní elektrofyziologické vyšetření, záznamové zařízení a echokardiograf. Lékaři teď mají k dispozici i modernější monitorovací systém koronární jednotky a také nový intravaskulární ultrazvuk. Podle Radima Celeckého z dodavatelské firmy Hospimed mohou lékaři používat při implantací kardiostimulátorů a elektrofyziologických vyšetřeních mobilní RTG přístroj.

I když je Karlovarský kraj v ČR nejmenší, vyžaduje dostupnost speciálních kardiologických metodik. Jde především o srdeční katetrizace, zákroky na srdečních tepnách, implantace kardiostimulátorů nebo elektrofyziologické vyšetření, uvedl primář kardiologického oddělení Michal Paďour. „Ve všech těchto metodikách jsme soběstační. Pouze v zajištění některých speciálních výkonů spolupracujeme s týmem Nemocnice Na Homolce v Praze, kde je náš tým i školen,“ poznamenal primář.

Kardiologické oddělení KKN, které vzniklo v roce 2006, bylo v roce 2009 zařazeno do sítě 17 kardiovaskulárních center v Česku. Stalo se tak spádovým pracovištěm pro všechny obyvatele Karlovarského kraje. Ročně provede kolem 1800 srdečních katetrizací, 700 koronárních angioplastik a 200 implantací kardiostimulátorů. Od roku 2006 se počet personálu centra ztrojnásobil a nyní v něm pracuje 10 lékařů a asi 30 sester. „Je však ještě třeba zvýšit lůžkovou kapacitu oddělení,“ dodal Paďour.

Do KKN, jejímž zřizovatelem je kraj, a kromě karlovarské ji tvoří ještě nemocnice v Chebu a v Sokolově, přibude letos přístrojové vybavení a lůžka za více než 200 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?