Nemocnice v Klatovech začala nabízet akutní lůžkovou rehabilitaci

25. 4. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový typ péče nabízí od dubna některým svým pacientům největší nemocnice vlastněná Plzeňským krajem, Klatovská nemocnice.


Hospitalizovaní lidé, kteří potřebují intenzivně rehabilitovat, mohou využívat akutní lůžkovou rehabilitaci. Díky ní mohou desítky pacientů měsíčně rehabilitovat efektivněji a vrátit se dřív k běžnému životu i do práce, řekl primář ortopedického oddělení Martin Švagr.

Novou službu využijí zejména pacienti chirurgického a ortopedického oddělení. „Jde o pacienty po operacích náhrad kloubu, a také o pacienty po traumatologických operacích, například těžkých zlomenin, v menší míře se může jednat rovněž o neurologické či interní pacienty,“ popsal Švagr.

Dosud byli tito lidé léčeni na příslušných odděleních. Rehabilitaci měli jen ti nejpotřebnější a terapeuti za nimi docházeli z ambulantního traktu. Pacienti se pak zpravidla z lůžek akutní péče přesunuli k rehabilitaci a doléčení na oddělení následné péče nebo do nemocnice v Horažďovicích. Nyní je v nemocnici jedna lůžková stanice, kde slouží fyzioterapeuti a rehabilitační lékař. Terapie a cvičení začínají co nejdříve po zákroku a jsou pravidelné. Nemocnice kvůli novince rozšiřuje rehabilitační tým a pořizuje nové rehabilitační přístroje. Rehabilitační místnost vznikla přímo na lůžkové stanici. A cvičí se i na samotných pokojích.

Novou službou nemocnice nenahrazuje jednu péči za jinou. Změna ale postupně přinese optimalizaci využití lůžek nemocnice. „Umožní to lépe pracovat s volnými lůžky, takže v případě potřeby bude do budoucna možné i operovat víc pacientů,“ dodal předseda představenstva Klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?