Nemocnice v Liberci a Turnově se do konce letošního roku spojí

23. 1. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci a Panochova nemocnice v nedalekém Turnově na Semilsku by se měly do konce roku spojit v jediné zdravotnické zařízení pod hlavičkou krajské nemocnice. Od ledna 2014 by pak turnovská nemocnice fungovala jako detašované pracoviště.


Pro obě zařízení je spolupráce výhodná, v Turnově umožní udržet základní rozsah zdravotní péče, řekl novinářům generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka.

Spojení obou zdravotnických zařízení umožní podle Veselky lépe využít areály obou nemocnic. „Do Turnova bychom chtěli mimo jiné přesunout léčebnu dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí, kde chybí návaznost na zdravotnické zařízení,“ řekl Veselka. Přesunout by se do Turnova mohly podle něj také třeba jednodenní chirurgie, vzniknout by tam mohly jednotky intenzivní dlouhodobé péče, na které nemá liberecká nemocnice místo. V Turnově by mohli poskytovat i následnou rehabilitační péči, kterou zatím krajská nemocnice také nemůže pacientům nabídnout.

Plánované spojení Panochovy nemocnice s libereckou už schválili i turnovští zastupitelé. Záměr počítá s tím, že po spojení obou zařízení by se město Turnov stalo akcionářem krajské nemocnice, stejně jako jím je dnes Liberec, který drží 17,53 procenta akcií, většinovým vlastníkem je kraj. Areál Panochovy nemocnice v účetní hodnotě zhruba 250 milionů korun by město vložilo do akciové společnosti. „Za to bychom podle předběžných odhadů získali sedm až deset procent akcií,“ řekl již dříve ČTK turnovský místostarosta Jaromír Pekař (ODS).

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Spojením by vznikl silný subjekt se zhruba 1140 lůžky, který by měl podle Veselky lepší pozici při vyjednávání s pojišťovnami. Spojení by umožnilo snížit náklady třeba spojeným nákupem léků, zdravotnického materiálu i energií. Liberečtí lékaři by mohli vykrývat krátkodobé výpadky lékařských kapacit v Turnově. Pro tamní zdravotnický personál i lékaře se zlepší přístup do vědeckých a vzdělávacích aktivit liberecké nemocnice včetně možností stáží a odborné výměny. Lékaři z Turnova by tak už kvůli atestacím nemuseli odcházet jinam.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?