Nemocnice v Libereckem kraji dluhy zvládly

9. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani jedna ze dvou největších a zároveň krajských nemocnic v Libereckém kraji nemá v současné době problémy s dluhy. Nemocnice v České Lípě je loni snížila na necelý jeden milion korun...


Nemocnice v Liberci pak v roce 2004 skončila se ziskem zhruba 60 milionů korun. Zbylých sedm nemocnic v kraji vlastní města a soukromé firmy.

Ředitel liberecké nemocnice Radko Janoušek uvedl, že zařízení navíc dluží dodavatelům méně peněz, než kolik činí jeho pohledávky u zdravotních pojišťoven.

Příznivý výsledek hospodaření podle něj pramení z vysokých výkonů nemocnice. Pomohly k němu také peníze od státu na oddlužení. Loni a předloni nemocnice obdržela téměř 156 milionů korun.

Většinu loňského zisku nemocnice věnuje na výměnu starých přístrojů za nové. Ve druhé polovině roku koupí lineární urychlovač na léčbu nádorových onemocnění.

Nahradí nevyhovující kobaltové zářiče, které mohou pacienty ohrozit. Začne také velká rekonstrukce kuchyní.

Českolipská nemocnice vytvořila ještě v roce 2003 ztrátu 42 milionů korun. Po příchodu nového ředitele Miroslava Vacka se přestala zadlužovat a její příjmy se loni téměř vyrovnaly výdajům.

V současné době závazky nemocnice dosahují 67 milionů korun a pohledávky činí 66 milionů korun.

„Letošní rok ale bude těžký. Museli jsme přidat zaměstnancům 7,5 procenta na mzdách, což zvedne celkové roční náklady o 2,5 procenta. Pojišťovny přitom své platby nechtějí zvyšovat,“ upozornil Vacek.

Českolipská nemocnice se chystá pokrýt povinný nárůst platů většími výkony a zároveň počítá s dalším snižováním provozních nákladů.

„Ušetřit lze podobně jako loni například na energiích,“ dodal Vacek. Ředitel si hodně slibuje od rozboru, díky němuž se dozví, jak zaměstnanci využívají pracovní dobu.

V letošním roce českolipská nemocnice dokončí rozsáhlou přestavbu centrálního příjmu, pořídí si nový počítačový tomograf na určování přesných diagnóz a také moderní nové přístroje pro anesteziologicko-resuscitační oddělení a centrální operační sály.

Jaké jsou rozpočty nemocnic

roční rozpočet českolipské je asi 400 milionů korun

roční rozpočet liberecké nemocnice je zhruba 1,2 miliardy korun

v českolipské nemocnici mají téměř 450 lůžek pro akutní péči, v liberecké přibližně o 300 více

Liberecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?