Nemocnice v Lípě musí najít miliony. Kraj jí nepomůže

5. 12. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Těžký problém bude na konci roku řešit českolipská Nemocnice s poliklinikou. Musí vymyslet, kde sežene zhruba šest a půl milionu korun za vícenáklady, které vznikly při letošním „revolučním“ zateplování budov nemocnice.


Varianta, že by se zaplacením milionové položky pomohl majitel nemocnice Liberecký kraj, v těchto dnech padla. Náměstek hejtmana Marek Pieter totiž včera oznámil, že rada kraje s poskytnutím dotace českolipské nemocnici na zaplacení těchto vícenákladů nesouhlasí.

„A to vzhledem k nedostatku finančních prostředků v krajském rezortu zdravotnictví. Žádnou jinou finanční rezervu, ze které by mohla být dotace poskytnutá, už rezort nemá,“ uvedl Pieter.

Podle něj v této věci musí definitivně rozhodnout ještě krajské zastupitelstvo, které se sejde 16. prosince.
Radní si tak chtějí nechat své rozhodnutí potvrdit, protože působnost valné hromady českolipské nemocnice, jejíž verdikty zdravotnické zařízení de facto řídí, vykonává právě jen rada kraje. Jinými slovy: pokud se nerozhodne jinak (jako zřejmě v tomto případě), pro nemocnici jsou závazná rozhodnutí krajských radních (nikoliv zastupitelů).

„Pro nás je to nová informace. Počkáme, až ji dostaneme oficiálně, proto bych zatím nechtěl předjímat, co to pro nás bude znamenat,“ uvedl včera pro Deník primář Radek Havlas, předseda představenstva českolipské nemocnice. Rada kraje v tiskové zprávě, kterou včera vydala, naznačila, kde by nemocnice měla miliony na zaplacení vícenákladů vzít: a sice z prostředků získaných z prodeje zbytného majetku nemocnice.

Kraj ještě přispěje na angiolinku

Podle Radka Havlase to ale nutně nesouvisí s prodejem nemocniční ubytovny, o kterém už v uplynulých týdnech opakovaně zatím bez oficiálního výsledku jednala dozorčí rada českolipské nemocnice.

„Pořád se snažíme rozlišovat dvě věci, jednak nepotřebné pozemky v rozlehlém areálu nemocnice a pak ubytovnu. Zatím tyto dvě věci nespojujeme, zbytným majetkem jsou pro nás právě pozemky. O osudu ubytovny musí vedení kraje teprve rozhodnout,“ zmínil Havlas.

Zklamání z rozhodnutí kraje včera mírnil ještě druhý krajský verdikt: radní rozhodli, že z úplně posledních peněz zdravotnického rezortu poskytnou českolipské nemocnici dotaci alespoň na splacení podílu na projektu modernizace rentgenového vybavení, ze kterého Česká Lípa letos získala digitální angiolinku a vybavila digitální skiagrafické pracoviště.

Nemocnice ale od Libereckého kraje žádala tři a půl milionu korun, kraj jí nakonec poskytne pouze milion 830 tisíc korun.

„Je to jediná rezerva rezortu zdravotnictví. Milion jsme ušetřili za vypracování koncepce zdravotnictví vlastními silami, zbývající prostředky půjdou z dílčích úspor kalkulovaných potřeb rezortu,“ dodal náměstek Pieter.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?