Nemocnice v N. Městě n. M. bude mít magnetickou rezonanci

7. 10. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro pacienty ze Žďárska by mělo být od poloviny příštího roku dostupnější vyšetření na magnetické rezonanci. Měla by ji získat nemocnice v Novém Městě na Moravě. Radní Kraje Vysočina doporučili zastupitelstvu ke schválení přispět 15 miliony korun na nutnou 39milionovou investici a zapůjčit nemocnici zbytek do pořizovací ceny.


Novinářům to řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Nový přístroj by měl zlepšit zatím nedostatečnou vybavenost Kraje Vysočina. „V současné době je v kraji pouze jedna magnetická rezonance, a to v Nemocnici Jihlava. Kraj má druhou nejhorší dostupnost tohoto vyšetření v celé republice,“ uvedl Novotný. Pacienti musí za vyšetřením dojíždět do Jihlavy nebo na další, často vzdálená pracoviště v jiných krajích. Vysočina má kolem 500.000 obyvatel. Podle doporučení Radiologické společnosti by měla být jedna magnetická rezonance na zhruba 80.000 obyvatel.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě má podle Novotného nejlepší prostorové a personální podmínky pro umístění magnetické rezonance. Na pořízení přístroje bude po schválení zastupitelstvem v listopadu vypsáno výběrové řízení. „Magnetická rezonance by v Novém Městě mohla začít fungovat někdy v polovině příštího roku,“ řekl Novotný.

Magnetická rezonance bude podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) umístěna v pavilonu chirurgických oborů po nutných stavebních úpravách na radiologickém oddělení jako jeho páté pracoviště. „Pro novoměstskou nemocnici to znamená posílení neinvazivních diagnostických metod v oblasti neurologické, onkologické, ortopedické a traumatologické,“ uvedl hejtman. Magnetickou rezonanci je nemocnice připravena provozovat ve dvousměnném provozu.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě disponuje 449 lůžky. Poskytuje komplexní zdravotnickou péči na 20 odděleních včetně urgentního příjmu pro spádovou oblast 120.000 obyvatel. Loni hospodařila s vyrovnaným výsledkem. Od roku 2012 provozuje nemocnice takzvané iktové centrum, vysoce specializované pracoviště, které slouží pacientům po mrtvici.

Výhledově a v závislosti na dostatku peněz by podle Novotného další magnetickou rezonanci měly do dvou let pořídit také nemocnice v Havlíčkově Brodě a Třebíči. „Čtyři magnetické rezonance v kraji budou konečný stav, v Pelhřimově se její pořízení nepředpokládá,“ dodal Novotný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?