Nemocnice v Novém Jičíně má nový ozařovací přístroj

23. 6. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Komplexním onkologickém centru v Novém Jičíně byl dnes zahájen provoz nového lineárního urychlovače, který lékařům pomůže při léčbě zhoubných nádorů.


Ozařovací přístroj za téměř 100 milionů korun, který patří k nejmodernějším na světě, dokáže velmi přesně ozářit nádor a přitom ochránit okolní zdravou tkáň, řekla tisková mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská.

Podle odborníků nový přístroj výrazně zvyšuje kvalitu léčby ozařováním a se s jeho pomocí podstatně zkracuje i čas ozařování.

„Přístroj umožňuje ozářit víc pacientů, aniž by došlo k snížení kvality poskytované zdravotní péče. Nový lineární urychlovač dodává požadovanou dávku dvakrát až osmkrát rychleji, než je možno nejvýkonnějšími současnými metodami,“ vysvětlila vedoucí Komplexního onkologického centra a primářka radioterapie a onkologie Renata Soumarová.

Dodala, že lineární urychlovač navíc umožňuje na rozdíl od jiných urychlovačů léčit všechna nádorová onemocnění.

Komplexní onkologické centrum v Novém Jičíně je jedním ze 13 onkologických center schválených ministerstvem zdravotnictví. Je tvořeno Společností Radioterapie, která je členem skupiny Agel, a Nemocnicí Nový Jičín, jejímž zřizovatelem je Moravskoslezský kraj.

„Onkologie v Novém Jičíně se stále snaží být na špici a poskytovat kvalitní péči na té nejvyšší úrovni. Proto z vlastních zdrojů zakoupila nový lineární urychlovač patřící mezi absolutní špičku v radioterapii,“ podotkla Soumarová.

Podle hejtmanova náměstka Karla Konečného (KSČM) je připraven do rozvoje onkologického centra investovat i kraj. Ještě letos chce v areálu nemocnice vybudovat objekt pro magnetickou rezonanci a počítačovou tomografii.

Nový přístroj nahradil po sedmi letech původní. Radioterapie v Novém Jičíně má nyní dva lineární urychlovače. Počet celkově ozařovaných v novojičínském onkologickém centru se pohybuje kolem 1600 lidí ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?