Nemocnice v Plzeňském kraji ruší poplatky za otce u porodu

1. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodnice v Plzeňském kraji ruší poplatky za přítomnost otce nebo jiného rodičce blízkého člověka u porodu. Předloni s tím začala krajem vlastněná nemocnice v Rokycanech, postupně se přidávaly další.


Od 1. března zruší pětisetkorunový poplatek také plzeňská fakultní nemocnice a krajská nemocnice ve Stodu. Poplatek 250 korun tak zůstane už jen v soukromé Mulačově nemocnici v Plzni, řekli ČTK mluvčí nemocnic.

„Nejdůležitější myšlenkou je to, že mladé páry chtějí být v okamžiku zrození jejich potomka spolu a společně si užít tak výjimečný okamžik bez toho, aby lidé zvažovali výši poplatku vůči své finanční situaci,“ řekl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky fakultní nemocnice Zdeněk Novotný. Ředitel nemocnice Václav Šimánek považuje přítomnost otce u porodu za standardní věc. Poplatek přinášel v posledních letech porodnici až 200.000 korun ročně. „I když jsou to nemalé peníze, odborníci se shodují, že v rámci zkvalitňování služeb je správné, že tento poplatek bude zrušen,“ dodal ředitel. Ve fakultní nemocnice měli loni 3237 porodů.

V porodnicích krajem vlastněných nemocnic se za přítomnost otce či jiného člověka u porodu žádný poplatek nevybírá. „Jako první zrušila úhradu za tuto službu v roce 2014 rokycanská nemocnice, loni se přidaly i domažlická a klatovská a letos od března je doplní i stodská,“ řekl mluvčí Zdravotnického holdingu Jiří Kokoška. Rodičku podle něj další člověk doprovází u 87 až 92 procent nekomplikovaných porodů a z toho až v 95 procentech případů je to její partner. Rodící ženy doprovázejí i sestry nebo přítelkyně.

„Pro zrušení poplatků jsme se rozhodli, protože považujeme tuto donedávna celkem běžnou praxi za přežitou. Přítomnost otce u porodu je vítána. Podpora partnera má na rodičku a průběh porodu pozitivní vliv a podle psychologů je společné prožití této emocionální události upevňujícím prvkem ve vztahu partnerů,“ řekl Kokoška. Porodníci v nemocnicích ale podle něj zatím nevypozorovali, že by zrušení poplatku mělo na zájem o přítomnost dalšího člověka u porodu nějaký vliv. „Partneři, kteří chtěli být při porodu spolu, poplatek akceptovali. Nicméně byl chápán jako jakési vstupné, což není úplně šťastné,“ dodal Kokoška.

V Mulačově nemocnici v Plzni zatím podle mluvčí Evy Milerové zůstává poplatek 250 korun za zvýšené náklady.

V šesti porodnicích v Plzeňském kraji se loni narodilo 5826 dětí, to je o 94 novorozenců více než v roce 2014. V kraji se loni narodila jedna trojčata, dvojčata porodilo 185 žen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?