Nemocnice v Plzni vyzkouší nový vyvolávací systém pacientů

16. 3. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyvolávací systém, jako je například v bankách, zavede zkušebně v několika ambulancích plzeňská fakultní nemocnice. Chce tím zpřehlednit, zjednodušit i zrychlit odbavování pacientů. Ambulance fakultní nemocnice v lochotínském a borském areálu ročně ošetří kolem milionu pacientů.


Vyvolávací systém zkusí nejdříve ambulance v pavilonu v borském areálu, kde sídlí urologická, kožní a krční klinika. Pokud se osvědčí, nemocnice by ho rozšířila i v ostatních ambulancích, řekl ČTK ředitel Václav Šimánek.

Pacienti podle něj vnímají dobu, kterou tráví v čekárnách, jako dlouhou. Zejména v čekárnách, které jsou společné pro více ambulancí, si nejsou jistí tím, že o nich personál ví. Nezřídka také mají pocit, že je někdo, kdo přišel později, předbíhá. „On jde přitom na jinou kliniku. Myslím si, že to je záležitost vyvolávacího systému a určitého komfortu v ambulantním traktu,“ řekl Šimánek.

Počítá se proto s tím, že pacient se při vstupu do čekárny stisknutím tlačítka přihlásí na příslušnou kliniku a ambulanci. Bude tak vědět, kolik lidí je před ním. Zároveň informaci o evidovaném pacientovi dostane ambulance a bude přesně vědět, kolik lidí čeká, a podle toho si bude moci rozplánovat práci. Výhodou podle ředitele bude i to, že když lékař pošle pacienta na rentgen či ultrazvuk, rezervuje mu tam místo a uvědomí o jeho příchodu i tamní personál. Součástí systému budou i velké informační obrazovky, kde bude nemocnice pouštět své spoty i pozvánky kraje a města.

Podobný systém zatím podle Šimánka v kraji není. Pokud se to fakultní nemocnici podaří, pilotní projekt by ji neměl nic stát. „Když se to osvědčí a bude to kvitováno a chváleno ze stany pacientů i zaměstnanců a bude to jasný bonus, tak přistoupíme k tomu, že osadíme i chirurgickou ambulanci na Lochotíně nebo urgentní příjem, který se bude budovat,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?