Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku investují 80 mil. Kč

25. 4. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku, které má v dlouhodobém pronájmu společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, letos plánují investovat 80 milionů korun. Novinářům to řekl ředitel společnosti Středomoravská nemocniční Tomáš Uvízl. Prostřednictvím Středomoravské nemocniční skupina Agel tři nemocnice provozuje.


Například ve šternberské nemocnici je podle Uvízla připravena rekonstrukce novorozeneckého oddělení a v Přerově bude modernizován chirurgický pavilon. „V Prostějově se chystáme investovat do úpravy neurologického oddělení, protože tato nemocnice byla zařazena do systému iktových center (center pro léčení mozkových příhod),“ uvedl Uvízl. V Nemocnici Prostějov bude také vybudováno nové centrum sportovní a preventivní medicíny.

Za posledních šest let, kdy trojlístek středomoravských nemocnic spravuje skupina Agel, bylo v těchto zdravotnických zařízeních proinvestováno 600 milionů korun.

Krajské nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku má skupina Agel v pronájmu od roku 2007. Středomoravská nemocniční platí ročně kraji 25 milionů korun za pronájem nemovitostí a 62 milionů za movité věci akciové společnosti Nemocnice Olomouckého kraje, kterou stoprocentně vlastní hejtmanství. Kraj se zavázal k tomu, že 95 procent z nájmu bude do nemocnic vracet.

Skupina Agel je největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. V Česku provozuje 11 nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Funguje především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Každoročně je v nemocnicích holdingu Agel hospitalizováno víc než 110.000 pacientů. Skupina Agel zaměstnává v ČR a na Slovensku více než 8000 lidí.

Akciová společnost Agel loni podle Hospodářských novin vydělala rekordních 622 milionů korun při obratu zhruba 11 miliard korun. Předseda představenstva Filip Horák včera členům sněmovního výboru pro zdravotnictví, kteří mají v Prostějově výjezdní zasedání, řekl, že dvě třetiny hospodářského výsledku tvoří zisk distribučních společností skupiny. Zdravotnická zařízení mají na zisku společnosti Agel podle Horáka pouze třetinový podíl, přičemž skupina ročně investuje 700 až 800 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?