Nemocnice v regionu mají problém

2. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kritéria, která na stůl dostala správní rada VZP, a Deník má dokument k dispozici, jsou poměrně „tvrdá a nekompromisní.


Nový plán Všeobecné zdravotní pojišťovny jak redukovat počet nemocnic, nemusí „přežít“ menší zdravotnická zařízení.

Kritéria, která na stůl dostala správní rada VZP, a Deník má dokument k dispozici, jsou poměrně „tvrdá a nekompromisní“. Pokud se „něco“ nezmění a pojišťovna bude skutečně podle kritérií postupovat, na Litoměřicku bude ohrožena existence roudnické nemocnice, tak jako té v Žatci. Navíc i litoměřická nemocnice může být o nějaké oddělení chudší. VZP přitom již neprodloužením smlouvy de facto zrušila třeba mamografické pracoviště.

Protože je Všeobecná zdravotní pojišťovna dominantní a je u ní nejvíce pojištěnců, diktuje si podmínky. Díky tomu, že navíc uzavřela jakési memorandum o společném postupu s ostatními zdravotními pojišťovnami, drží VZP „v šachu“ jak nemocnice, tak pacienty. Ti, pokud bydlí mimo velká města typu Ústí nad Labem, budou mít delší cestování za zdravotní nemocniční péčí. Kritéria jsou trojího typu: společná, obecná a pro jednotlivá oddělení.

Nejčastěji se hovoří o porodnicích. Kritéria jsou podle VZP stanovena tak, že nemocnice musí například splnit minimálně 500 porodů ročně (stále je ale ve hře 800). Zároveň ale má být spádovost pro porodnici na 100 tisíc obyvatel. Na to je navázáno dětské oddělení. Aby ho nemocnice mohla provozovat, opět musí být minimálně 500 porodů a spádovost 30 tisíc dětí, což je asi 1 oddělení na 2 okresy.

Obdobné je to s internou. Aby ji nemocnice mohla mít, oddělení je stanoveno pro 100 tisíc obyvatel v okruhu nemocnice. To nesplňuje roudnická, ani litoměřická nemocnice. Chirurgie má být zajištěna pro 45 tisíc obyvatel.

Ortopedie má být provozována jen tam, kde je spádovost 150 tisíc obyvatel. Což nesplňuje mnoho nemocnic, a to ani ta litoměřická.

Kritéria „obslužnosti“ pro oddělení ORL a neurologie jsou 100 tisíc obyvatel. To se týká i urologie.
Další kritéria jsou například nutné výkony a počet operací za rok či přístrojové a materiálové vybavení. Cílem pojišťoven je navíc snižování počtu lůžek u těch nemocnic, se kterými bude pro rok 2013 uzavřena smlouva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?