Nemocnice v Rumburku má nové vedení, ředitel Šváb skončil

16. 3. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V čele Lužické nemocnice v Rumburku na Děčínsku dnes skončil ředitel a předseda představenstva, bývalý místostarosta Darek Šváb. Valná hromada zvolila jak celé představenstvo, tak dozorčí radu, řekl ČTK starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD), který město coby akcionáře na valné hromadě zastupoval.


V nově zvoleném předstvenstvu zasedne i lékař Petr Vondráček, který loni upozornil na podezřelé úmrtí jedné pacientky.

Šváb, který stál v čele nemocnice deset let, skončil v ředitelské funkci okamžitě. ČTK řekl, že odejít chtěl sám. „My jsme už před Vánoci požádali akcionáře, aby svolal valnou hromadu a provedl změny v orgánech společnosti, jak v představenstvu, tak v dozorčí radě,“ řekl ČTK Šváb. Nemocnici předává se zhruba devítimilionovou ztrátou za loňský rok. „Hospodaření se nevymyká hospodaření jiných zařízení,“ doplnil Šváb.

V představenstvu nemocnice nově zasednou Karel Schäfer, Ladislav Pokorný, Petr Dúbravec, Petr Voldřich a také lékař Petr Vondráček. Podle Sykáčka bude jeden z nich pověřen řízením nemocnice. „Nemocnice nemůže být ani den bez ředitele, bez člověka, který by tam byl 24 hodin denně,“ vysvětlil ČTK Sykáček.

Lékař Petr Vondráček zasedne podle Sykáčka v představenstvu mimo jiné kvůli morálnímu kreditu. Vondráček loni v červnu upozornil na podezřelé úmrtí pacientky, které pak následně odebral krev. Odběry prokázaly, že zemřela v důsledku podání vysoké dávky draslíku. Policie později odhalila dalších pět případů. Z vraždy pacientů je obviněna bývalá zdravotní sestra Věra Marešová. „Nebýt pana doktora Vondráčka, možná by se na tento případ nikdy nepřišlo. Je to vynikající lékař, vynikající odborník a také vynikající člověk, který má u občanů nejen z Rumburku, obrovský kredit,“ vysvětlil Sykáček.

Obměnou prošla i dozorčí rada nemocnice. Jejími členy se stali Ladislav Růžička, Dagmar Mertlová, Bronislava Nedvědová a Vladimír Kolařík. Nové vedení musí podle Sykáčka nejprve zjistit, v jaké kondici nemocnice je a zaměřit se na hospodaření. „Nepředpokládám, že bychom během pár měsíců dostali nemocnici z červených čísel do černých,“ dodal Sykáček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?