Nemocnice v Ryjicích se brání sloučení s Krajskou zdravotní

23. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci Nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku se obávají ztráty akreditace na geriatrickou péči, pokud se jejich zařízení sloučí s Krajskou zdravotní. Záměr sloučení nemocnic už schválila krajská rada.


Argumentuje především ekonomickými důvody. Pod Krajskou zdravotní spadá pět krajských nemocnic.

Ryjická nemocnice je jediným akreditovaným lůžkovým pracovištěm pro geriatrickou péči v Ústeckém kraji. „Sloučením s Krajskou zdravotní by mohla nemocnice o akreditaci přijít. Navíc platí, že specializovaná péče by se neměla dávat do větších aglomerací. Obávám se toho, že to, co je teď funkční, pak už funkční nebude,“ řekla ČTK krajská zastupitelka a senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).

Zaměstnanci nemocnice se obrátili na všechny krajské zastupitele. V dopise vysvětlují, proč by nemocnice měla zůstat samostatná. „Následná péče není finančně lukrativní. Teď nás dotuje kraj. Potom by péči musela dotovat Krajská zdravotní. Záměr kraje je pro mě nepochopitelný,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Jaroslav Müllner.

Podle kraje je hlavním důvodem ekonomická náročnost. Každý rok nemocnici přispívá na provoz. Ještě v roce 2012 to bylo bezmála 15 milionů korun, letos jsou to čtyři miliony. Nemocnice přitom chystá jednu z největších investičních akcí za poslední roky. Na podzim nechá postavit evakuační výtah. „Rozpočet jsou asi čtyři miliony korun,“ doplnil Müllner.

Právně by se nemocnice měla s Krajskou zdravotní sloučit od 1. ledna 2015. Kraj počítá i se stěhováním pacientů do areálu Masarykovy nemocnice. Budova plicního sanatoria je ale ve špatném stavu a Krajská zdravotní ji musí nejdříve opravit. Areál ryjické nemocnice chce kraj potom prodat. „Bude se postupovat standardně, o žádném konkrétním zájemci nevím,“ řekl před časem ČTK hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Ryjická nemocnice zaměstnává přes stovku lidí. Kraj slibuje, že všichni budou moct přejít pod Krajskou zdravotní. „Lidsky je chápu. Pokud tam někdo pracuje 20 let, tak se mu těžko přechází na nové pracoviště. Budou pouze ve stejné sestavě pracovat v jiné budově,“ uvedl už dříve Bubeníček.

Kromě ryjické nemocnice má pod Krajskou zdravotní přejít i Nemocnice následné péče v Mostě. Ta by měla zůstat ve svých budovách. Konečné slovo budou mít zastupitelé, kteří záměr projednají příští týden.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?