Nemocnice v Ryjicích se brání sloučení s Krajskou zdravotní

20. 10. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Ústeckého kraje vrátilo na stůl návrh na sloučení Nemocnice následné péče v Ryjicích na Ústecku s Krajskou zdravotní, která sdružuje všechny krajské nemocnice. Zastupitelé měli původně návrh schvalovat v červnu, kraj ho ale stáhnul.


Na stůl ho dostanou zřejmě v prosinci, řekla na dotaz ČTK mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Proti sloučení se bouří zaměstnanci ryjické nemocnice i někteří opoziční zastupitelé.

Ryjická nemocnice je jediným akreditovaným lůžkovým pracovištěm pro geriatrickou péči v Ústeckém kraji. „Sloučení považuji za nesmysl. Existuje riziko, že by ryjická nemocnice mohla přijít o akreditaci, a tím i o možnost poskytovat specializovanou péči,“ řekla ČTK zastupitelka a senátorka Alena Dernerová.

Se sloučením nesouhlasí ani zaměstnanci nemocnice. „Do současné doby jsem neslyšel skutečné, podložené důvody, proč by ke sloučení mělo dojít, medicínské ani ekonomické. Nikdo nezohledňuje výsledky naší péče, pacient je zřejmě až na posledním místě,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Jaroslav Müllner. Zaměstnanci se chtějí obrátit na všechny zastupitele, aby jim vysvětlili důvody, proč nemocnici s Krajskou zdravotní neslučovat. Zvažují, že osloví s žádostí o pomoc i nově vznikající koalici hnutí ANO a PRO! Ústí na ústeckém magistrátu. Právě z Ústí nad Labem a okolních obcí pochází většina pacientů i zaměstnanců nemocnice.

Ústecký kraj zdůvodňuje záměr ekonomickými důvody. Každý rok nemocnici, která je v současné době příspěvkovou organizací, přispívá na provoz. Ještě v roce 2012 to bylo bezmála 15 milionů korun, letos jsou to čtyři miliony. Pacienti i přibližně stovka zaměstnanců by se po sloučení měli přestěhovat do ústecké Masarykovy nemocnice. Tam ale musí nejprve zrekonstruovat prostory. Historický areál v Ryjicích by pak kraj zřejmě prodal. „Budoucnost v Ryjících je ještě na nějakou delší dobu, protože lidé by měli přejít do Masarykovy nemocnice, kde se však musí prostory nejdříve připravit,“ řekl ČTK hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Termín, kdy by se obě zařízení měla právně sloučit, není zatím jasný. Podle původního návrhu, který už schválili krajští radní, to mělo být k 1. lednu 2015. „Pokud zastupitelé rozhodnou o sloučení, určí také termín, ke kterému by k tomu došlo v závislosti na technických i legislativních možnostech,“ vysvětlila Hanáčková.
Kromě ryjické nemocnice má pod Krajskou zdravotní přejít i Nemocnice následné péče v Mostě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?