Nemocnice v Turnově získala pro speciální centrum dotaci od státu

13. 8. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Panochově nemocnici v Turnově se podařilo získat zhruba osmimilionovou dotaci od ministerstva zdravotnictví na vybudování centra pro léčbu pacientů s nespecifickými střevními záněty. Bude jediné v Libereckém kraji.


Centrum by mělo být otevřeno nejpozději na jaře příštího roku, jeho výstavbu oddálilo vyjednávání o dotaci. Novinářům to řekl Luděk Nečesaný, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, pod níž turnovské zařízení spadá.

Centrum původně mělo fungovat už letos na podzim. Nyní ale teprve probíhá soutěž na přestavbu bývalého novorozeneckého oddělení, kde specializovaný objekt vznikne. „Počátek září budeme vyhodnocovat nabídky, realizace stavební části potrvá dva až tři měsíce,“ uvedl lékařský náměstek turnovské nemocnice Martin Hrubý. Přestavba oddělení si odhadem vyžádá asi deset milionů korun, z 80 procent ji pokryje dotace od státu. Dalších deset až 15 milionů korun bude stát vybavení oddělení špičkovými přístroji, ty zaplatí nemocnice z vlastních zdrojů.

Centrum idiopatických střevních zánětů je zatím v liberecké nemocnici. Prostory tam ale kapacitně nestačí a nelze je rozšířit, proto se centrum přemístí do Turnova. Lékaři tam budou pečovat o pacienty, kteří potřebují biologickou léčbu. Ročně ji v Liberci absolvuje 120 až 140 lidí. Biologická péče se používá například u Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, což je onemocnění tlustého střeva. Nemocnice v Turnově bude navíc na rozdíl od Liberce schopna nabídnout i specializované chirurgické zákroky, které zatím pacienti musí podstupovat mimo kraj. Ročně půjde o 50 až 70 operací.

Pro turnovskou nemocnici je výstavba centra její letošní největší investicí, dalších osm až devět milionů vydá na obnovu přístrojů a stavební úpravy. Od září například otevře prodejnu zdravotnických potřeb, kterou dosud neměla. Pořídila si také ultrazvuk za téměř milion korun. Ode dneška má také, jako čtvrtá v Libereckém kraji a 66. v zemi, schránku pro odložené děti - babybox.

Turnovská nemocnice je spojená s libereckou od ledna minulého roku, což se příznivě projevilo na jejím hospodaření. Ze ztráty 27 milionů korun se za rok dostala do zisku tři milionů korun. Počet hospitalizovaných se loni zvýšil asi o sedm procent na zhruba 6500.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?