Nemocnice v USA se lépe starají o pacienty, přeživších přibývá

3. 12. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolem 50.000 Američanů je dnes naživu díky tomu, že nemocnice v USA se v loňském roce dopustily o 17 procent méně omylů a chyb v léčbě pacientů, než v roce 2010. Vyplývá to z informace amerického ministerstva zdravotnictví. Mezi lety 2012 a 2013 se počet infekcí, proleženin a zápalů plic mezi pacienty amerických nemocnic snížil o devět procent.


Informace o stavu amerického zdravotnictví je obsažena ve zprávě, kterou má dnes zveřejnit ministryně zdravotnictví Sylvia Burwellová. Koncept jejího projevu získala agentura Reuters. Závěry jsou výsledkem detailní analýzy desítek tisíc zdravotnických záznamů.

Problémy amerických nemocnic se dostaly do ohniska veřejného zájmu v roce 1999, kdy americké úřady oznámily, že kvůli chybám nemocničních týmů ročně zemře 98.000 lidí. V roce 2010 vyšla zpráva, podle níž se chyby v lékařské péči podepsaly na smrti 180.000 nemohoucích pacientů nebo osob starších 65 let.

Zlepšení situace, které statistika ministryně zdravotnictví dokládá, je údajně výsledkem zdravotnické reformy prezidenta Baracka Obamy a jeho programu Medicare. Program mimo jiné postihuje nemocnice, které vykazují vyšší podíl pacientů přijatých zpět do léčebného zařízení do 30 dnů po propuštění.

Nemocnice v důsledku toho o pacienty lépe pečují: loni například v nemocnici ochořelo o 1,3 milionu pacientů méně, než v roce 2010. Náklady na lékařskou péči se snížily o 12 miliard dolarů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?