Nemocnice v USA vydělávají víc peněz, pokud se operace zvrtne

18. 4. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice ve Spojených státech vydělávají podstatně víc peněz, pokud se jim operace zvrtne, než když je pacient propuštěn bez komplikací. Vyplývá to ze studie, na kterou upozornila agentura AFP.


Na operace se v USA každoročně vynaloží odhadem 400 miliard dolarů (asi 7,9 bilionu Kč).

„Našli jsme jasné důkazy, že snižovat škody a zlepšovat kvalitu je v našem současném systému zdravotní péče zvráceně trestáno,“ uvedl spoluautor studie Sunil Eappen. Ten je hlavním zdravotním referentem Oční a ušní nemocnice v Massachusetts.

Soukromě pojištění pacienti s komplikacemi poskytnou nemocnicím o 330 procent vyšší ziskovou marži než ti, jejichž operace proběhla hladce, uvedla studie zveřejněná v časopise Journal of the American Medical Association.

Pacienti, jejichž účty platí vládní pojišťovací plán Medicare, zajišťují o 190 procent vyšší marži, pokud se u nich po operaci objeví komplikace. „Je známo, že nemocnice nejsou odměňovány za kvalitu,“ dodal další z autorů studie, profesor Atul Gawande z Harvardovy školy veřejného zdraví a ředitel organizace Ariadne Labs. „Ale přesně jsme si neuvědomovali, jak moc peněz se dá na potížích vydělat.“

Takže zatímco výzkumníci hledají účinné metody, jak snížit komplikace, nemocnice je zavádějí jen pomalu, uvedli autoři studie. „Tohle je jasný ukazatel, že je nutná reforma placení za zdravotní péči,“ dodal Gawande. „Nemocnice by měly získávat, ne finančně strádat, když se jim podaří snížit nepříznivé následky.“

Vědci posuzovali údaje o 34.256 chirurgických pacientech propuštěných v roce 2010 z 12 nemocnic v jižní části USA. Celkem 1820 zaznamenaných procedur provázela alespoň jedna komplikace. Ty znamenaly o 39.017 dolarů (asi 780.000 Kč) vyšší marži na pacienta (55.953 versus 16.936 dolarů) u soukromě pojištěných pacientů a u pojištěnců Medicare byla marže vyšší o 1749 dolarů (3687 versus 1880 dolarů).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?