Původní stravovací provoz již nevyhovoval, technologie byly zastaralé. Kuchyně od svého otevření v 70. letech procházela jen menšími opravami, například výměnou jednotlivých dosluhujících dílů, uvedla mluvčí.
„Nový systém výroby, rozdělování a expedice stravy zvyšuje komfort i hygienickou úroveň stravování pacientů. Díky rekonstrukci stravovacího provozu je nyní zajištěna vysoká kvalita jídel,“ uvedl předseda představenstva nemocnice Martin Hrabovský.
Rekonstrukce trvala šest měsíců, po tu dobu byla strava připravována v kuchyni bývalého zemědělského učiliště. Kuchyně má po rekonstrukci upravené skladovací plochy a instalované nové technologie.
„Zatímco dosud tvořila varnu jedna místnost, nyní došlo k rozdělení na několik menších, stavebně oddělených prostor. Byla zde nainstalována kompletně nová vzduchotechnika a přípravny stravy byly vybaveny novým nerezovým nábytkem, chladicí technikou a stroji pro dynamickou přípravu surovin,“ uvedl Hrabovský. Kuchyň je nyní vybavena konvektomaty a multifunkčními pánvemi, které nahradily klasické kotle a pánve. „Jejich předností je mnohem rychlejší start varného procesu a nižší provozní náklady na přípravu stravy. Součástí rekonstrukce stravovacího provozu byly venkovní stavební úpravy pláště budovy včetně zateplení a stavby evakuačního výtahu,“ uvedla mluvčí.
Kuchyň je schopná připravit až 450 porcí jídel při jedné směně. „To plně pokryje denní potřebu nemocnice, která je zhruba 320 klasických jídel, 60 diabetických a 70 dietních,“ uvedla mluvčí.