Nemocnice ve Stodě a v Rokycanech dostanou tomograf

20. 5. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravděpodobně od letošního podzimu dostanou lékaři ve Stodské a Rokycanské nemocnici nové technické pomocníky. Díky počítačovým tomografům neboli CT budou moci vyšetřovat pacienty s vnitřním onemocněním rychleji, pohodlněji a přesněji než rentgenem.


Přístroje do nemocnic pořídí Plzeňský kraj.

„CT bychom měli mít zhruba od listopadu. Budeme na něm vyšetřovat hospitalizované i ambulantní pacienty,“ uvedl ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar.

Interna bude CT využívat zejména k vyšetření mozkových příhod a onemocnění plic, srdce, ledvin a podobně. Chirurgové díky němu přesněji diagnostikují zlomeniny i úrazy hlavy nebo osvětlí nejasnosti v diagnostice u náhlých příhod břišních. V menší míře poslouží přístroj také gynekologicko­porodnickému oddělení. Nemocnice ročně plánuje tomografem provést až 1500 vyšetření. Dnes musí pacienty na CT transportovat jinam, což je prý nepohodlné, zdlouhavé.

„Pokud se nejedná o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny. To samozřejmě pacientovi neprospívá. Budeme­li mít CT přímo ve Stodu, zkrátí se termín vyšetření a s ním i stanovení správné diagnózy a zahájení i průběh léčby,“ popsal výhody primář interního oddělení Roman Tytl.

Odpadne také cestování, které je pro nemocnice neekonomické. Se sanitkou kromě nemocných jezdí i řidiči a ošetřovatelé. „Ekonomický přínos pro nemocnici je spočítán na víc než tři miliony korun ročně,“ doplnil ředitel Sutnar.

„Nemocnicím ve Stodě a Rokycanech pořizujeme standardní typ CT, jaký se vyskytuje v obdobných zařízeních okresního typu. Od koupě dvou přístrojů najednou si slibujeme, že výsledná cena bude velmi příznivá,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek.

Nové CT pro Klatovskou nemocnici podle něj před dvěmaroky vyšlo na 12,5 milionu. „Předpokládáme, že ho nyní pořídíme ještě výhodněji,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?