Nemocnice ve Stodu a Rokycanech dostaly nové tomografy

17. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Po několikaletém úsilí získala tento týden nemocnice ve Stodu na Plzeňsku vlastní počítačový tomograf (CT). Přístroj na přesnou diagnostiku pacientů po úrazech i s vnitřním onemocněním koupil pro své nemocnice ve Stodu a v Rokycanech Plzeňský kraj.


Každý přístroj přišel včetně pozáručního servisu na 18 milionů korun, řekl ČTK mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Ve Stodu se nyní přístroj sestavuje, zkušební provoz začne v říjnu. CT lékařům umožňuje prohlédnout si vnitřní orgány celého těla velmi detailně a přehledně, což na klasickém rentgenovém snímku není možné. Zpřesní a zrychlí to diagnostiku a tedy i léčbu.

Stodská nemocnice dosud tomograf neměla, takže pacienti musejí zatím čekat, až se na CT vyšetření uvolní termín v některé z okolních nemocnic. Pokud nejde o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny. Ve Stodu využije CT až ze 60 procent interna, zejména k vyšetření mozkových příhod, onemocnění plic, srdce, ledvin a dalších vnitřních orgánů. Využijí jej také chirurgové k přesnější diagnostice zlomenin, u úrazů hlavy nebo u náhlých příhod břišních. V menší míře poslouží CT také gynekologům.

Kromě lepší diagnostiky si nemocnice slibuje i nemalé úspory, protože odpadnou neekonomické převozy pacientů za vyšetřením do jiných nemocnic. Stodská nemocnice, která plánuje na tomografu ročně až 1500 vyšetření, loni spočítala ekonomický přínos na víc než tři miliony korun za rok.
Stodská nemocnice letos dokončila kompletní rekonstrukci operačních sálů a porodnice za 35 milionů korun. Za poslední dva roky dalo hejtmanství do nejmenší ze svých akutních nemocnic kolem sta milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?