Nemocnice ve Zlínském kraji by mohlo řídit jedno představenstvo

12. 12. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedno centrální představenstvo by mělo řídit všechny čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem. Nahradilo by jednotlivá představenstva, která ve vesměs zadlužených nemocnicích fungují nyní.


Kraj si od toho slibuje lepší řízení a úspory, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ), který změnu systému vedení nemocnic připravuje.

Centrální představenstvo by podle něj mělo zlepšit situaci nemocnic, které jsou, kromě Uherskohradišťské nemocnice, ve špatné ekonomické situaci. Závazky zlínské krajské nemocnice vůči dodavatelům a bankám k polovině letošního roku přesáhly miliardu korun. Desítky milionů dluží i nemocnice ve Vsetíně a Kroměříži.

„Jestliže představenstvo rozhodne, že je neekonomické zachovat tři lůžková oddělení kožní a bude jen v jedné nemocnici, tak to tak rozhodne a bude. V současné chvíli jsou nemocnice řízeny samostatně, tak si 'hrají na svém písečku' a nehledí na to, co je pro kraj výhodnější,“ uvedl Nečas.

Představenstvo by mělo být pětičlenné, podle Nečase by v něm měl být manažer, lékař, ekonom či právník. Fungovat by měla také jedna centrální dozorčí rada, ve které by mělo zastoupení všech šest politických stran tvořících krajské zastupitelstvo. Opozice letos přitom kritizovala, že koaliční strany do dozorčích rad nemocnic dosadila pouze své zástupce a ne členy opozičních stran. Krajskou koalici tvoří ČSSD, SPOZ a komunisté, v opozici jsou lidovci, STAN/TOP 09 a ODS.

„Chtěli bychom, aby tam byli odborníci. V brzké době vyzveme politické strany, aby navrhly, kdo by tam mohl být. Dále by tam stejně jako doposud měli mít své zástupce zaměstnanci nemocnic,“ řekl Nečas.

Ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek dnes ČTK řekl, že idea centrálního představenstva je pro něj nová. „Nemáme k tomu dostatek informací, ale nějaké centrální řízení krajských nemocnic je dobrá myšlenka,“ uvedl Sládek. Podle Nečasova plánu by se zrušila jen představenstva jednotlivých nemocnic, ředitelé a jejich náměstci by zůstali ve svých funkcích.

Nový systém chce Nečas prosadit již v příštím roce. „Budeme to konzultovat s politickými stranami již nyní,“ uvedl náměstek. Nově vznikla komise pro financování nemocnic, ve které mají také všechny strany své zástupce. V příštím roce by měl začít fungovat systém společného nákupu léků a materiálu pro všechny nemocnice, ročně by se tím mělo ušetřit 150 milionů korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?