Nemocnice ve Zlínském kraji čelí zvyšující se agresivitě pacientů

23. 1. 2014 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Se stále rostoucí agresivitou pacientů a návštěvníků nemocnic se musejí potýkat lékaři a zaměstnanci nemocnic ve Zlínském kraji. Nejčastěji se incidenty odehrávají v ambulancích traumatologie a interny, občas dokonce i přímo na odděleních, sdělila ČTK mluvčí uherskohradišťské nemocnice Dana Lipovská. Skutečnost potvrzuje i zlínská krajská nemocnice.


Nejde ani tak o zvyšující se počet případů, ale o zhoršující se formu agresivity, nezůstává jen u slovních vulgárních urážek vůči personálu, řekla ČTK mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Zatím posledním případem v Uherském Hradišti byl agresivní pacient interny vyhrožující skokem z okna. „Sestra, která se ho snažila uklidnit a zadržet, skončila s modřinami a škrábanci po celém těle. V loňském roce napadl opilý pacient dokonce policistu a známý je také případ sanitáře, který chtěl v čekárně interní ambulance zabránit opilému pacientovi v rozbíjení dveří a doplatil na svou snahu zlomenou rukou,“ uvedla Lipovská.

Nejčastěji jde o klienty pod vlivem alkoholu nebo drog. „Bohužel ale agresivita stoupá už i u běžných pacientů, kteří ve stresových situacích vulgárně nadávají personálu a někdy ho i napadnou fyzicky,“ řekla vedoucí sestra traumatologického oddělení Hana Šantavá.

Podle psycholožky uherskohradišťské nemocnice Marty Beníčkové je zlost návštěvníků nemocnice často fází, kdy se tímto způsobem vyrovnávají se skutečností, že jsou nemocní oni nebo jejich blízcí. „V nemocnici je také zvýšený počet depresivních osob a ty mezi řádky často vysílají zlostné signály. A deprese s potlačenou a neuvědomovanou zlostí často souvisí,“ podotkla Beníčková. Nemocnice v letech 2008 až 2010 najímala soukromou bezpečnostní službu. „To však byla velmi drahá záležitost, a proto od této praxe bývalé vedení nemocnice upustilo,“ poznamenala mluvčí.

Zlínská nemocnice eviduje za loňský rok 17 slovních a devět fyzických napadení. „V jednom případě měla zdravotní sestra doslova nůž pod krkem. Loni jsme evidovali také jednu hrozbu usmrcením. Tehdy návštěva vyhrožovala, že pracoviště polije benzinem a zapálí,“ řekla Havlíková. Někdy agresivní pacienti poničí i zařízení místnosti. Ne vždy zdravotníci vyjdou z napadení bez újmy, většinou personál utrpí pohmožděniny po kopnutí do ruky, nohy nebo hrudníku, podotkla mluvčí.

S agresivitou pacientů se setkává také personál vsetínské nemocnice. „Nemocnice v minulých letech připravila několik kurzů, kde se mohli zdravotníci teoreticky připravit na komunikaci s agresivním pacientem, v praxi je však každý podobný případ velmi nepříjemný,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?