Nemocnice ve Zlínském kraji stále více využívají canisterapii

20. 5. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti v nemocnicích ve Zlínském kraji stále více využívají canisterapii, tedy podpůrnou terapii, při které se využívá kontaktu člověka se psem. Speciálně vycvičení psi se svými pány docházejí téměř do všech nemocnic v kraji, zejména za seniory v léčebnách dlouhodobě nemocných.


Některé nemocnice však zvažují rozšíření canisterapie i na další oddělení.

V Uherskohradišťské nemocnici funguje canisterapie od roku 2014, kdy byla zavedena v rámci projektu Rok seniora. Do nemocnice dochází jeden stálý canisterapeut. „Pejsky střídá, nejčastěji k nám dochází retrívr Baron. Reakce pacientů jsou natolik výborné, působení na jejich psychiku, na to, že si vzpomenou na své pejsky, které kdy měli doma. Zlepší se jim nálada, ale také se jdou s pejskem projít a chce se jim chodit víc než bez pejska, že jsme se rozhodli nenechat canisterapii pouze v rámci Roku seniora, ale napořád,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nemocnice podle ní zvažuje, že zavede canisterapii i na oddělení rehabilitace.

Velmi oblíbená je canisterapie i ve vsetínské léčebně dlouhodobě nemocných, střídavě tam docházejí fenky Terka a Sally. „Pacientům přinášejí mnoho radosti, ale také rozvíjejí jejich pohybové aktivity, procvičují jemnou motoriku rukou. Mnohdy jsou impulzem k další rehabilitaci, komunikaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Již třetím rokem dochází za pacienty oddělení následné péče Nemocnice Valašské Meziříčí fenka Aki s canisterapeutkou Blankou Hašovou. „Na odděleních máme pravidelně přes 70 pacientů, především se jedná o starší lidi, nejčastěji po mozkových příhodách nebo zlomeninách krčku. S pejskem se pravidelně setkávají téměř všichni pacienti,“ uvedla staniční sestra oddělení Petra Žákovská. Hašová navštěvuje pacienty přímo u lůžka nebo se koná skupinová terapie. „Každá návštěva je individuální. Někteří pacienti potřebují rozveselit, u některých potřebujeme, aby cíleně zapojili svůj pohybový aparát,“ řekla canisterapeutka. Někteří pacienti začali díky fence po dlouhé době znovu mluvit nebo jsou mnohem pohyblivější.

Kroměřížská nemocnice zavedení canisterapie zvažuje. „Nemocnice získala registraci na následnou péči, ráda by tuto službu zrealizovala právě na těchto dlouhodobých lůžkách,“ uvedla mluvčí Veronika Klímová.

Canisterapeutičtí psi musí složit zkoušku, být trpěliví, poslušní a kontaktní, bez náznaků agrese, bojácnosti či lekavosti. Ve světě se canisterapie rozvinula už v 50. letech minulého století, v České republice až po roce 1990.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?