Nemocnice vydaly za léky méně

23. 3. 2012 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Díky centrálním nákupům dokázaly nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje během uplynulých dvou let ušetřit přes deset milionů korun na nákupech léků a spotřebního zdravotnického materiálu.


Centrální nákupy zboží pro všechny nemocnice najednou zavedl zdravotnický holding v roce 2008. Vroce 2010 utratily nemocnice díky centrálním nákupům o sedm milionů korun méně, vloni se podařilo ceny stlačit ještě o další tři miliony korun.

„Sjednocením potřeb nemocnic vznikla velká vyjednávací síla, kterou se podařilo při nákupech léků a zdravotnického materiálu využít. Výsledkem jsou úspory, které jsou pro krajské zdravotnictví významné. Nepředpokládáme, že v příštích letech úspory dále extrémně porostou. Nelze ceny stlačovat do nekonečna,“ uvedl Martin Scháněl,ředitel holdingu.

Před rokem 2008 vybíraly krajské nemocnice dodávaný sortiment z více než čtyřiceti tisíc položek od 130 dodavatelů. Centrální nákupy potřeby nemocnic sjednotily, položek je nyní zhruba 4500 a dodavatelů asi osmdesát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?