Nemocnice výrazně zkrátila čekací doby na operace

24. 1. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Maximální čekací doba tři týdny, či dokonce jít na sál podle přání a potřeby? Nemocnice Havlíčkův Brod čekací lhůty na operace zkrátila už v průběhu loňského roku.


„Průběžně se nám daří zkracovat lhůty, a to na všechny možné druhy operací. To považujeme za veliký úspěch a podtrhuje to naši snahu zvyšovat kvalitu péče o pacienty v brodské nemocnici a vycházet jim maximálně vstříc,“ uvedla mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

Podle mluvčí například na chirurgické operace pacienti čekají maximálně tři týdny, většinou jdou na operaci okamžitě, tak jak jim to vyhovuje. „Jsme schopni vyjít jim maximálně vstříc v časovém harmonogramu. Spoustu zákroků již je možné podstoupit v rámci jednodenní chirurgie, například různé chirurgické zákroky, drobné operace na ORL či oční operace,“ zdůraznila mluvčí.

Nejdéle se čeká na ortopedii

„Naší snahou je, aby pacienti nemuseli čekat na operační zákrok, proto jsme v průběhu loňského roku značně pokročili a snížili čekací lhůty na minimum,“ sdělil rovněž primář chirurgického oddělení Jiří Drápela.

Nejdelší čekací lhůty jsou na totální endoprotézy na ortopedickém oddělení. „Problém spočívá v počtu nasmlouvaných výkonů s jednotlivými pojišťovnami. My bychom byli schopni odoperovat ročně mnohem více pacientů, avšak máme nastavené limity od pojišťoven, kolik zákroků nám proplatí,“ vysvětlila mluvčí. Právě tím dochází k čekacím lhůtám pacientů. Je jich totiž mnohem víc, než jsou zdravotní pojišťovny ochotny proplácet.

„I tak jsme udělali velký pokrok. Pacienti na totální endoprotézu čekají maximálně patnáct měsíců. Díky vybudování nového operačního sálu v budově emergency a novým smlouvám s pojišťovnami očekáváme, že tuto dobu v průběhu roku zkrátíme,“ sdělila pozitivní zprávu určenou pacientům mluvčí nemocnice.
Nutno podotknout, jak Černo zdůraznila, že tato čekací lhůta je u různých pojišťoven různě dlouhá, právě kvůli nastaveným limitům.

Proto pacienti jedné pojišťovny čekají například méně než rok, druzí, kteří jsou pojištění jinde, čekají patnáct měsíců. Někdy tedy jde i o to, u které zdravotní pojišťovny je pacient zaregistrován.

Paní Ivana z Chotěboře absolvovala před pěti lety v brodské nemocnici totální endoprotézu kyčle a jak říká, byla s péčí naprosto spokojená.

„Nic mě nebolí, běhat mohu jak za mlada. Kdybych si měla znovu vybrat, tak radši počkám na operaci v brodské nemocnici, která má vynikající pověst. Než abych jela jinam, do nemocnice, o které nic nevím, a riskovala zdraví,“ konstatovala rázně paní Iva.

„Jsme limitováni ekonomicky, ale vynakládáme maximální snahu, aby pacienti byli odoperováni co nejdříve. Pokudjde o akutní případ, pak pacient samozřejmě nečeká. V tomto roce očekáváme snížení čekací lhůty u atroskopií(vyšetření kloubní dutiny), právě vzhledem k vybudování nového operačního sálu, který nám umožní operovat více pacientů a zkrátit čekací lhůty především na atroskopie, „ sdělil primář ortopedického oddělení Pavel Kubát.

Vsoučasné době pacientina atroskopie jsou objednáni do 3 měsíců. Co se týká očních operací, pro tento rok v brodské nemocnici platí, že maximální čekací doba na oční operace je tři až čtyři měsíce.
„Záleží hodně na druhu operace. Zde nutno podotknout, že o operace na našem očním oddělení je veliký zájem, který každoročně stoupá, neboť jsme nejvyhledávanějším očním pracovištěm v Kraji Vysočina. Provádíme celou řadu operací, které jiná pracoviště nenabízí. Jako první v ČR jsme implantovali trifokální čočku,“ podotkla mluvčí Černo.

Jen pro srovnání, podle plánu ministerstva zdravotnictví by se například na výměnu kyčelního kloubu mělo od roku 2013 čekat 1,5 roku, onkologické operace by mohly být odloženy o šest měsíců.
Svazy pacientů upozorňují nato, žemaximačekacích lhůt umožňují pojišťovnám operace odkládat, což ohrožuje život a zdraví pacientů. Největší znepokojení vyvolává dlouhá čekací lhůta u onkologických operací. Lékaři v tomto případě varují před bezprostředním ohrožením zdraví a života. Přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petrželka upozornil, že například u operací prsu po nálezu zhoubného nádoru by neměly pacientky čekat déle než tři týdny.

„Dochází jednoznačně ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče. A v řadě případů může dojít k výraznému poškození zdravotního stavu pacienta,“ okomentoval připravovaná maxima čekacích lhůt předseda Národní rady se zdravotním postižením Václav Krása. Prezident České lékařské komory Milan Kubek se pak k záměru ministerstva vyjádřil ještě radikálněji: „U onkologicky nemocných to po půlroce čekání na operaci nádoru prostě nebude operace OE to už bude pitva.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?